Vitaminin eksiği vuruyor bedeni

Her vitamin eksikliği vücutta ayrı bir sıkıntı yaratıyor. A vitamini eksik olanların saç-tırnakları kırılıyor. E vitamini yetersizliği ise kansızlık ve kısırlığa yol açıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Aralık 2016 Güncelleme 11 Aralık 2016, 02:51
Vitaminin eksiği vuruyor bedeni

İÇİNDEKİLER

Sağlıklı bir beden için vitaminlerin eksiksiz alınması önem taşıyor. Vücudumuz vitamin eksikliğinin belirtilerini deri, tırnaklar, göz gibi bölgelerdeki değişimlerle kendini belli ediyor. Belirtilerin dikkate alınması durumunda hangi vitaminin eksik olduğu fark edilebiliyor.

A vitamini: Eksikliğinde görme bozuklukları, kemik ve dişlerde problemler, ciltte kuruluk, saç ve tırnaklarda kırılmalar, halsizlik ve enfeksiyonlara karşı dirençsizlik görülebilir. A vitamini yeşil sebzeler, domates, tahıllar, lahana, bitkisel yağlar, havuç ve balda bolca bulunur.

B2 vitamini: Eksikliğinde, ağız kenarında yaralar, dilde kızarıklık, göz kenarında kızarıklıklar, burun kenarında kuruma, kansızlık gibi sorunlar görülebilir. Aşırı alkol tüketimi vücuttaki B2 vitaminini azaltır. Bu vitamin süt, peynir, yoğurt, yumurta, mısır, kuru baklagiller ve yeşil sebzelerde çokça bulunmaktadır.

E vitamini: Eksikliğinde daha erken yaşlanma, görme bozuklukları, kansızlık, kısırlık, kalpte ve diğer kaslarda yorgunluk, çeşitli cinsel rahatsızlıklar ortaya çıkar. E vitamini antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı doğal koruyucudur. Bitkisel yağlar, tahıllar, badem, ceviz, ay çekirdeği ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.

K vitamini: Bu vitaminin eksikliğinde, bağışıklık sistemi zayıf düşer ve hastalıklara kolay yakalanılır. Kesikler ve yaralar normalden çok daha geç iyileşme gösterir. Kanın pıhtılaşma özelliği azalır ve diş etlerinde, sindirim sisteminde, idrar yollarında, akciğerlerde ve deride kanamalar görülür. Karnabahar, lahana, brokoli, fasulye, bezelye, patates, yumurta sarısı, yoğurt, yeşil çay ve Brüksel lahanası gibi sebzelerde K vitamini bol miktarda bulunur.

C vitamini: Diş etlerinde çekilme, halsizlik, geç iyileşme, ağızda yaralar, kemik ağrıları, kas zayıflığı gibi sorunlar C vitamini eksikliğinde ortaya çıkıyor. Bu vitamin yeşil biber, çilek, maydanoz, yeşil sebzeler, domates, kırmızı lahana ve turunçgillerde vardır.

B12 vitamini: Yorgunluk, kolay hastalanma, çocuklarda iştahsızlık ve depresyon gibi problemlerle eksikliğini gösterir. B12 vitamininin uzun süreli eksikliği Alzheimer gibi kalıcı sinir sistemi hastalıklarına ortam sağlayabilir. B12; et ve et ürünleri, balık, peynir ve sütte vardır. Sebzelerde son derece az bulunur.