Havuç-lahana kanser kovala

Kadınların kabusu olan meme kanserinden korunmanın yolu, doğru beslenmeden geçiyor. Brokoli, havuç, ve lahana gibi sebzeler hastalığa karşı kalkan etkisi yapıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Ekim 2016 Güncelleme 04 Ekim 2016, 02:49
Havuç-lahana kanser kovala

İÇİNDEKİLER

Meme kanseri, kadınlar arasında en sık görülen kanser türü olarak biliniyor. Avrupa'da her 8 kadından biri, ülkemizde de her 12 kadından 1'i meme kanseriyle mücadele ediyor. Günlük hayatınızda yapacağınız bazı değişiklikler ise hastalıktan koruyor. Uzmanlar şunları öneriyor:

FORMUNUZU KORUYUN:
İdeal kiloya sahip kadınların, fazla kilolu olanlara göre menopoz dönemi sonrası meme kanserine yakalanma riskleri daha az. Fazla kilo, meme kanseri açısından risk oluşturuyor.

HAFTADA EN AZ 4 GÜN SPOR YAPIN:
Haftada en az 4 gün spor yapmak, kilo kontrolünü sağlıyor ve risk faktörü olan yüksek östrojen düzeyini dengeliyor. Ayrıca bağışıklık sistemini de güçlendiriyor.

ETİ KISITLAYIN, SEBZE VE MEYVEYE AĞIRLIK VERİN:
Yağ içeriği yüksek besinler uzun süreli tüketildiklerinde kandaki östrojen düzeyleri yükseldiği için meme kanseri riski artıyor. Haftada 5 kez kırmızı et tüketmenin meme kanserini arttırdığı yönünde araştırmalar bulunuyor. Bu nedenle meme kanserinden korunmak için kırmızı et tüketimini abartmayın. Günde 5-6 porsiyon sebze meyve tüketmeye de özen gösterin.

ÇOCUĞUNUZU BOL BOL EMZİRİN:
Emzirme hem annenin hem de bebeğin kansere yakalanma riskini düşürüyor. Özellikle bebeğinizin büyümesinde bir sorun yoksa ve doktorunuz gerek görmüyorsa 6 ay sadece anne sütü ile besleyin.

6- 30 YAŞINDAN ÖNCE ANNE OLUN:
Yapılan araştırmalara göre; ilk çocuğunu 30 yaşından sonra doğuran kadınlarda meme kanseri görülme oranı 20 yaşından önce doğuranlara göre 2 kat artıyor. Bunun nedeni ise geç doğum yapan veya hiç doğum yapmayan kadınların memelerinin kanserojenik maddelerden daha fazla etkilenmeleri.

SİGARAYI BIRAKIN:
Sigara kullanımı, meme kanseri dahil olmak üzere birçok kanserin gelişme riskini artırıyor. Ayrıca çalışmalar, her gün düzenli olarak 3 kadeh ve daha fazla alkol tüketenlerdeki meme kanseri riskinin tüketmeyenlere oranla yüzde 40 daha fazla olduğunu gösteriyor. Bunun nedeni ise alkolün östrojen metabolizmasını etkilemesi ve risk faktörü olan östrojenin kandaki düzeyini yükseltmesi.

STRESTEN UZAK DURUN:
Batı tarzı yaşamın vazgeçilmez unsurlarından biri olan stres, bağışıklık sistemimizi zayıflatıyor. Bunun sonucunda meme kanseri riskini artırıyor.

BU BESİNLERE ÖNCELİK VERİN!
Yeşil çay: İçerdiği "polifenoller" sayesinde meme kanserinden koruyor. Günde 1 fincan yeşil çay içmenizde fayda var.
Balık: İçerdiği Omega-3 yağ asidi, kanser riskini azaltıyor. Haftada 1-2 kere balık tüketin.
Turpgiller (kırmızı ve beyaz turp, şalgam), brokoli, Brüksel lahanası:
İçerdikleri "isotiyosiyanat" sayesinde özellikle menopoz sonrasındaki kadınlarda östrojen metabolizması üzerinde etki yaparak meme kanseri riskini düşürüyor. Bu besinlerin içinde bulunan karotenoid, isoflovan; A, C ve E vitamini de risk azaltmada etkili diğer unsurlar.
Havuç , karnabahar : Yapılarında bulunan "lignan", kadınlarda anti östrojenik etki göstererek kanser riskini azaltıyor. Tam tahıllı besinler,
susam, sarımsak, zeytinyağı da kanserli hücre oluşumunu engelliyor.

BU BESİNLERDEN UZAK DURUN
Keten tohumu : Östrojen düzeyini yükselterek, tümör oluşumunu artırabileceği yönünde çalışmalar bulunuyor.
Tütsülenmiş ve tuzlanmış salamura etler: Dokularda olumsuz etkileşime girerek, kanser oluşumunu artırıyor. Ayrıca şeker ve cips gibi yiyecekler de kanserli hücreleri besliyor.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ İLAÇ ETKİSİ YAPIYOR
Düşük kalsiyum ile beslenen kadınlarda meme kanseri riski artıyor. Süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri, kalsiyum açısından zengin olduğu için başta meme kanseri olmak üzere tüm kanser türlerine karşı koruma sağlıyor.