Çok doğur uzun yaşa

Kadınlar dikkat! Çok çocuk doğurmak ve uzun süre emzirmek meme ile yumurtalık kanseri riskini düşürüyor. Uzun boy ise ciddi tehdit yaratıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Eylül 2016 Güncelleme 17 Eylül 2016, 03:25
Çok doğur uzun yaşa

İÇİNDEKİLER

Ülkemizde 3 çocuk tartışması devam ederken, çok çocuk doğuran ve çok emziren kadınların meme kanseri risklerinin daha az olduğu ortaya çıktı. Dünyada ve Türkiye'de kadınların kanserden en fazla ölüm sebebi arasında olan meme kanseri her 8 kadından 1'ini etkiliyor. Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Dairesi, meme kanserini artıran risk faktörleri, önleyici tedbirler, erken tanı ve tedavi yöntemleriyle ilgili bilgi verdi.

YAŞ ETKENİ
Kadınların ilk doğum yaşının 30 ve üzeri olması kanser tehlikesini yükseltiyor. Kadınların hayat boyu salgıladıkları östrojen hormonu kanseri artıran sebepler arasında yer alıyor. Bu nedenle ilk adet yaşını erken olanlar, doğum yapmayan ve geç menopoza giren kadınlar daha fazla östrojene maruz kaldıkları için daha fazla kanser riski altındalar.

UZUN TEHLİKE!
Uzun boylu kadınlarda meme ve kalın bağırsak kanseri riski artıyor. Bunun sebebi ise henüz bilinmiyor. Menopoz sonrasında aşırı yağlı gıdayla beslenen ve obez kadınlarda meme kanseri riski yükseliyor. Günde 1 bardaktan fazla alkol tüketen kadınlarda östrojen hormon düzeyini artırdığı için kanser gelişimi artıyor. Sigara tüm kanser türlerini olduğu gibi meme kanserini de artıran sebepler arasında yer alıyor.

ERKEN DAVRANIN
⇒ 30 yaş öncesinde doğum yapmak ve her hamilelik süresince östrojen hormonunun salgılanmamış olması kanser riskini düşürür.
⇒ En az 1 yıl süreyle emzirmek kanserden korur.
⇒ Regl döneminin 12 yaş sonrasında başlaması ve erken menopoza girmek riski azaltır.
⇒ Menopoz sonrası sebze ağırlıklı beslenmek kanseri uzaklaştırır.
⇒ Sigara içmemek, alkol kullanmamak, düzenli egzersiz yapmak meme kanseri riskini azaltır.
⇒ Dengeli beslenmek, zayıflama ve kiloyu korumak önemlidir.



SAFURE CANTÜRK