Her gün yeşil çay kansere hoşçakal

Binlerce insanın ölümüne neden olan bağırsak kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor. Uzmanlar, üzüm, sarımsak ve düzenli tüketilen yeşil çayın bu dertten kurtulmayı ve korunmayı sağladığını belirtiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Ağustos 2016 Güncelleme 02 Ağustos 2016, 00:00
Her gün yeşil çay kansere hoşçakal

İÇİNDEKİLER

Her hastalığın erken teşhisi, rahatsızlığın tedavisinde önem arz ediyor. Bu hastalık kanser olunca erken teşhis daha da hayati oluyor. Uzun süredir erken teşhisinin tedavi sürecinde önemli olduğu vurgulanırken, İngiltere merkezli olarak dünya çapında yapılan bir araştırma, korkutucu bir gerçeği gözler önüne seriyor. 'Bağırsak Kanserini Yenmek' adındaki vakıf, geç teşhis nedeniyle dünya genelinde binlerce kişinin öldüğünü bildiriyor. Hastalık olarak ise ilk sırada bağırsak kanserini işaret ediyor.

ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ
İngiliz uzmanlar kanser ileri aşamada teşhis edildiğinde, hastanın yaşama ihtimali yüzde 7 iken, erken aşamada bu şansın yüzde 97 olduğunu aktarıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Türk uzmanlar ise belirtilerin tümorun evresine göre değiştiğini söyleyerek, "Bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler, ishal, kabızlık, bağırsakta tam boşalmama hissi, dışkıda kan, normalden daha ince dışkılama, gaz, kramplar, şişkinlik, bulantı, kusma, kilo kaybı ve sürekli yorgunluk bağırsak kanserinin belirtisidir" diyor. Kanser araştırma uzmanları da öncelikli olarak hekimlere başvurmak gerektiğini hatırlatarak kolon kanserinden koruyan muhteşem besinleri şöyle sıralıyor:

SEBZE-MEYVE:
Erik, üzüm, kiraz, vişne, çilek, kivi, portakal ve greyfurt antioksidan açısından zengindir. Bunlar hücrelere zarar veren serbest radikallerle savaşıyor.

YEŞİL SEBZE:
Vücuttan fazla östrojeni atan bir madde içeren lahana, brüksel lahanası, brokoli, kereviz, su teresi meme kanserinden koruyor. Bu grup sebzeler ayrıca rektum, kalın bağırsak kanseri ve tehlikesini azaltıyor. Antioksidan etkili sebzeler ıspanak, kırmızı biber, turp, soğan, tatlı mısır ve patlıcandır. Bu sebzeler de kansere karşı çok etkili birer savunma silahıdır.

YER FISTIĞI:
Yer fıstığı ve çeşitleri resveretrol adı verilen mantar oluşumunu önleyen bir maddeyi içeriyor. İngiltere'de yapılan çalışmalara göre bu madde vücutta kanseri önleyebiliyor. Kırmızı üzümlerde de bu madde bol miktarda bulunuyor. Ancak yeşil üzümleri de yabana atmamak gerekiyor. Çünkü onlarda bünyelerinde sağlıklı bir beden için fazlaca vitamin ve mineral barındırıyor.

TAHILLAR ve BAKLAGİL:
Kahverengi pirinç, arpa, bakla, bağırsak kanserini önlüyor. Tahıllar ve soya fasulyesi, meme kanserini önleyen fitoöstrojenleri içeriyor. Ekmek seçimlerini de tahıllılardan yana kullanmak

ÇAY:
Özellikle yeşil çay ve siyah çay rektum, pankreas ve kalın bağırsak kanserlerine karşı koruyucu özellik taşıyan polifenol maddesini içerirler. Su da mesane kanserine karşı etkili bir koruyucudur. Bu nedenle bol bol su için.

OTLAR:
Günlük hayatımızda kullandığımız otların bazıları, ilaç görevi görüyor. Yemeklere lezzet katmak için kullanılan otların kansere karşı etkili koruyucu olduklarına inanılıyor. ABD Ulusal Kanser Enstitüsü'nden yapılan açıklamaya göre adaçayı, zerdeçal, nane, maydanoz, dereotu ve tarhun kansere karşı güçlü birer koruyucudur.