Etin suyunu atma bunamadan korkma

Eksikliğinde mide kanseri, unutkanlık ve erken bunamaya yol açan B12 vitamini en çok et, süt ve balıkta bulunuyor. Bu gıdalardaki vitamin ne yazık ki, yanlış pişirme sonucu kayboluyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Temmuz 2016 Güncelleme 08 Temmuz 2016, 00:00
Etin suyunu atma bunamadan korkma

İÇİNDEKİLER

Her yaşta herkeste ortaya çıkabilen vitamin eksikliklerini ciddiye almak gerekiyor. Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, geçmeyen yorgunluktan ya da halsizlikten yakınanlara, duygusal bunalıma girenlere 'Aman dikkat!' diye sesleniyor. Bu şikayetlerin yanı sıra baş dönmesi, dengesizlik varsa, depresyon tedavisi görecek kadar hayatla bağlarınız koptuysa B12 eksikliği yaşanıyor olabileceğine dikkat çeken Pınar Kural Enç, "B12 yetersizliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, depresyon ve yorgunluk gibi sorunlar görülür. Bu hasarların düşük B12 düzeyi erken teşhis edilip ve takviye alımına herhangi bir kalıcı hasar oluşmadan başlandığında engellenmesi mümkündür" diyor. Pınar Kural Enç, bu vitamine ilişkin olarak şu bilgileri veriyor...

ÇOCUKLARI DA VURUYOR
B12 vitamin eksikliği hafızanın zayıflamasına neden olur. El ve ayaklarda görülen uyuşmanın nedeni B12 eksikliği olabilir. Çocukların zeka düzeylerinde düşüklüğe neden olabildiği gibi, aynı zamanda konuşma ve yürüme gibi davranışların daha geç ortaya çıkmasına yol açabilir. Pernisiyoz anemi, bir anemi türüdür. (Anemi, kanınızda normalden daha az sayıda alyuvar olması demektir) Pernisiyoz anemide vücut yeteri kadar B12 vitaminine sahip olmadığı için yeterli miktarda sağlıklı alyuvar yapamaz. Vücudunuza oksijen taşıyacak yeterince alyuvar yoksa kendinizi yorgun ve bitkin hissedebilirsiniz. Şiddetli ve uzun süren pernisiyoz anemi kalbe, beyne ve vücuttaki diğer organlara hasar verebilir. Pernisiyoz anemi aynı zamanda sinir hasarı, nörolojik sorunlar ve sindirim sistemi problemleri gibi başka komplikasyonlara da yol açabilir. Ayrıca, pernisiyoz anemili kişilerde mide kanserine yakalanma riski yüksektir. B12 vitamini suda eriyen bir vitamindir ve diğer adı 'kobalamin'dir. Besinlerin saklanması ve pişirilmesi sırasında da vitamin eksikliği görülebilir. Örneğin; ızgara ette yüksek ısı ve et suyunun damlaması ile; sütte pastörize ve kaynama işlemlerinde; balığın pişirildikten sonra suyunun dökülmesiyle B12 vitamininin etkinliği azalır... Kaynatma süresinin uzaması ve derecesinin yükselmesi, B12 vitamininin kaybını artırır.

PİŞİRİRKEN DİKKAT!
Etler ızgara yapılırken, sıcaklık ve damlayan suyla B12 vitamininin yüzde 30'u, nemli sıcaklıktaysa yüzde 10-20'sinin kaybolduğu bilinmektedir. UHT, yani kutu sütlerdeki kayıp yüzde 7-10 civarında iken, yüzde 30 kadarı da kaynamayla kaybolmaktadır. Peki, tüm bu olumsuz etkilerden uzak durmak için nasıl bir beslenme planı oluşturmalıyız? B12 vitamininden zengin olan başlıca besinleri yani; et, süt, peynir, yumurta ve balığı hayatımıza sokmamız gerekiyor. Yani hayvansal besinleri... Pişirirken vitamin değerini kaybetmemesi için ayrıca özen gösterilmesi şart... Bu sayede zihin açılıp, bunama önlenebilir.

KİMLER RİSK ALTINDA?
Yaşlılarda vejetaryen beslenenlerde, tek tip diyet yapanlarda, emilim bozukluğu hastalığı olanlarda, doğum kontrol hapı kullananlarda, pankreas yetersizliğinde, bağırsak parazitleri ve bakterilerin varlığında B12 eksikliği görülebilir. Direnç azalması, kilo verme ya da alma, bazı hastalıkların gelişimi, depresyon, demans (bunama) gibi durumlar belirtiler arasında sayılabilir.

6 AYDA BİR ÖLÇÜM LAZIM
Hayati hastalıklara yakalanmamak için B12'den zengin besinlerin ihmal edilmemesi ve 6 ayda bir mutlaka B12 düzeyinin ölçülmesi gerekir. 14 yaşından büyük olanlar günde 2.4 mcg B12 almalıdır. Hamilelik döneminde 2.6 mcg ve emzirme döneminde bu miktar 2.8 mcg olmalıdır.