Depresyona girme MS’i davet etme!

Aşırı stres ve depresyon, bir merkezi sinir sistemi hastalığı olan MS’i tetikliyor. Konuşma, yürüme ve görme bozukluklarına yol açan hastalık 30-40 yaş arası çalışan kadınları seviyor. Ataklara aşı yapılıyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Mayıs 2016 Güncelleme 28 Mayıs 2016, 01:21
Depresyona girme MS’i davet etme!

İÇİNDEKİLER

Son yıllarda sık görülen ve daha çok çalışma çağındaki genç kadınları yakalayan MS yani 'Multiple Skleroz' hastalığı, stres ve depresyon sonrası ortaya çıkabiliyor. MS, hastaların sosyal hayatını vururken, bu durum atak sayısını ve şiddetini de arttırıyor. Memorial Şişli Hastanesi Nöroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Türker Şahiner, MS hastalığı ile ilgili dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle anlatıyor...

NEDENİ BİLİNMİYOR
MS hastalığının neden ortaya çıktığı anlaşılmış değil. Bağışıklık sistemi, nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, beyni ve omuriliği yani merkezi sinir sistemini düşman olarak algılıyor. Bağışıklık sisteminin sinir sistemine saldırmasıyla ortaya çıkan iltihabi reaksiyonlar, beyinde kalıcı izler oluşturuyor. İltihabi reaksiyonun süresi ve şiddetine göre beyinde oluşan 'plak' adlı kalıcı izlerin boyutu değişiyor. Genellikle ataklar halinde ilerleyen MS hastalığı, sinir sisteminin hasar gördüğü bölgeye göre kişide farklı şiddet, sıklık ve bulgularla ortaya çıkıyor. Bu nedenle her MS hastasının hikayesi birbirinden farklı gelişiyor.

AŞIRI YORGUNLUĞA DİKKAT!
MS, çeşitli duyularda algılama problemleri, geçici felç ve güç kaybı, anormal kas spazmları, denge, konuşma ve görme bozuklukları, yutmada zorluk, aşırı yorgunluk, çeşitli ağrılar, depresyon gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Günler içinde ilerleyen ve en yüksek seviyeye çıkan belirtiler bir süre sonra düzeliyor. 24 saat ya da daha kısa sürede sona eren sorunlar MS belirtisi değildir.

HAREKET ETMEK GEREK
Yoğun stresin, MS atakları ve bağışıklık sistemiyle ilişkili olduğu biliniyor. Ailelerin MS hastalarını engelli gibi görüp gözlem altında tutmaları, hareket-lerini kısıtlamaları, stresi arttırıp hastalığı şiddetlendiriyor. MS'lilerin sosyal hayatlarına devam etmesi, spor aktivitelerinde bulunması hastalığın seyrini olumlu olarak etkiliyor.

ÇOCUK SAHİBİ OLABİLİRSİNİZ
MS hastaları aktif hayattan kopmamalı. Sadece ağır işlerden kaçınmalı. Ayrıca MS çocuk sahibi olmaya engel değil. Tam tersi aktif MS hastası kadınlarda gebelik döneminde hastalık yatışıyor.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMEK ŞART
MS'ten korunmak ve mücadele etmek için bağışıklık sistemini güçlendirecek gıdalar tüketilmeli. Karpuz, çilek, çekirdekli kırmızı üzüm, maydanoz, yaban mersini, zerdeçal, keten tohumu, brokoli, ıspanak, soğan, sarımsak, enginar ve zerdeçal, zencefil gibi vitamin-mineral oranı yüksek olan besinlerle, kabuklu deniz ürünleri, balık ve yumurta gibi çinko barındıran besinler günlük beslenmede mutlaka yer almalı. Bitkisel sıvı yağlar ve az yağlı süt ürünleri kullanılmalı. Ayrıca D vitamini ve kalsiyum alımına dikkat edilmeli.

ATAKLARA AŞI ÖNLEMİ
MS hastalarının atağı hissettiği anda doktora gitmesi tedavinin ilk adımıdır. Atakların başladığını gösterecek olan beyin ve omurilik MR'larının çekilmesi, beyin omurilik sıvısından örnek alınarak yapılan testler ve elektro fizyolojik testler tedavi planlaması için önemlidir. Beyinde belirlenen plakların sayısı hastalığın seyrini ve ağırlığını gösterir. Ataklar sırasında kortizon uygulanabilir. Sık atak geçiren hastalarda ise ataklardan koruyucu tedavilere başvurulur. Hastalık doğru tedavi ve yaşam tarzı düzenlemeleri ile kontrol altına alınabilir.

KORUNMAK İÇİN YAPILACAKLAR
* Aşırı yorgunluklardan kaçının.
* Sağlıklı beslenin.
* Sigara içmeyin.
* Günlük yürüyüş ve egzersizler yapın.
* Bazı hastalarda mevcut şikayetlerin daha fazla hissedilmesine neden olabilecek hamam, sauna gibi sıcak ortamlar yerine ılık suda duş almayı tercih edin.
* Depresyon yaratabilecek olay ve ortamlardan uzak durun.