Peynir ve tereyağıyla zayıflamak garanti

Prof. Dr. Canan Karatay’ın beslenme üzerine söylediklerine bir kanıt da İngiltere’den geldi. Uzmanlar tereyağı, peynir gibi besinlerin vücudu güçlendirirken zayıflatıcı etkilerinin de olduğunu belirtti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Mayıs 2016 Güncelleme 24 Mayıs 2016, 01:54
Peynir ve tereyağıyla zayıflamak garanti

İÇİNDEKİLER

Söylemleriyle çığır açtı. Beslenme konusunda doğru bilinen tüm yanlışları tek tek sıraladı. Hamilelik döneminde yapılan şeker yüklemesinin anneye ve bebeğe zarar verdiğini açıkladı. Meslektaşlarının tepkisini çekti. Ancak Prof. Dr. Canan Karatay, doğru bildiği yoldan şaşmadı. Şekere ve ekmeğe savaş açtı. Tüm üreticilerin hatta bazı doktorların sert söylemlerine maruz kaldı.

AZI ZARARLI!
Ancak söylediği her şey kendi deyimiyle '3 vakte kadar' doğru çıktı. En son yağsız beslenmenin çok yanlış hatta zararlı olduğunu söyledi. Ardından şeker yerine tereyağını kullanmayı önerdi. Önce dünyaca ünlü Time dergisi tereyağını kapak yaptı. Şifa deposu olarak tanıttı. Ardından da İngilizler yıllarca süren çalışmalarıyla tereyağının önemini dünyaya duyurdu. Avrupa'nın en şişman 2. ülkesi konumunda olan İngiltere'de, Halk Sağlığı Birliği ve Ulusal Obezite Formu, diyet listelerinin vazgeçilmez öğesi olan "az yağlı" gıdalara dikkat çekti. Bunun bir hata olduğunu, terayağı, peynir, krema gibi yağlı yiyeceklerden uzaklaşmak yerine daha çok tüketilmesi gerektiğinin altını çizdi. Diyetteyken kalori saymamak gerektiğine ve sadece egzersiz yapmanın kilo vermeye yardımcı olmayacağına da vurgu yaptı. Raporda, yapılan araştırmalarda yüksek yağ oranı ve düşük karbon hidrat dengesinin kurulduğu diyetlerin daha etkili olduğunun ispatlandığı yer aldı. Yayımlanan raporla Karatay'ın sözlerindeki doğruluk birkez daha gözler önüne serdi.

'YAĞLAR DOSTUMUZDUR'
Rapora imzasını atan, Ulusal Sağlık Birliği'nin kurucu üyesi Aseem Malhotra, zayıflamak için yağ tüketmek gerektiğine ve yağın dostumuz olduğunu dikkat çekti. Şeker yerine tereyağının kullanılmasını önerdi. Profesör Tom Sanders ise sanayi yağlar yerine doğal olan tereyağı ve zeytinyağının tercih edilmesi konusunda uyarıda buldu.