Kuşburnu-karnabahar mide kanserini kovalar

Ülser ve gastrit, tedavi edilmediğinde mide kanserine çevirebiliyor. Korunmada ise lahana, kuşburnu ve çilek gibi gıdalar önemli rol oynuyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Nisan 2016 Güncelleme 30 Nisan 2016, 00:00
Kuşburnu-karnabahar mide kanserini kovalar

İÇİNDEKİLER

Hazır, işlenmiş ve hormonlu gıdalar, yağlıağır yemekler, şekerliasitli içecekler... Özellikle gençler arasında yaygın olan bu zararlı beslenme şekli ne yazık ki beraberinde kanseri getiriyor. Erkeklerde akciğerden sonra ikinci, kadınlarda ise meme ve akcer kanserinden sonra üçüncü sırada gelen mide kanseri, önce ülser ve gastrit gibi rahatsızlıklarla kendini gösteriyor. Bu hastalıklar tedavi edilmediğinde kansere davetiye çıkartıyor. Mide kanserinin birçok sebebi olabileceğini söyleyen uzmanlar, belirtileri şöyle anlatıyor:

BULANTI YAPIYOR
Tümörün midenin girişini, yemek borusuna yakın kısmını tuttuğu olgularda yutma güçlüğü, midenin çıkışını tutup tıkanmaya neden olduğu hastalarda bulantı ve kusma sıklıkla görülür. Mide kanserinin erken tanısında endoskopi çok önemlidir. Endoskopik olarak midenin incelenmesi ve şüpheli görülen lezyonlardan biyopsi alınarak patolojik incelenmesi ile tanı konur. Ultrason ve tomografi ile hastalığın diğer organlara yayılıp yayılmadığına bakılır. Tedavide ise cerrahi yöntemlere başvurulur. Kemoterapi ve radyoterapi de uygulanabilir.

HASTALAR NE YEMELİ?
Cerrahi müdahale uygulanan mide kanseri hastalarına destek tedavi olarak şeker, esmer şeker ve beyaz undan uzak durmaları öneriliyor. Kemoterapi esnasında greyfurt, sucuk, salam, sosis, konserve ve katkı maddesi olan gıdalar kesinlikle yasaktır. Hastaların her gün az miktarda 5-7 öğün gıda almaları gerekiyor. Bu dönemde hasta için yararlı olan gıdalar şöyle sıralanıyor: Yoğurt, peynir, çökelek, köy yumurtası. Zeytinyağı ise destek tedavide kullanılacak en önemli gıdalardan. Hastaların günde 1 yemek kaşığı zeytinyağı almasına özen gösterilmeli. Elma ya da elma suyuyla birlikte alınacak meyan kökünün tozunun da tedavide büyük fayda sağladığı belirtiliyor.

KORUMADA ETKİLİ GIDALAR
C vitamini zengini yiyecekler; turunçgiller, yeşil sebzeler, domates, çilek, kuşburnu, maydanoz, karalahana, şalgam-asma yaprağı, yeşil sivribiber, karnabahar mide kanserine karşı korur.
Yeşil çay kansere karşı koruma sağlar. Günde 2 bardak yeşil çay içmeniz etkili olacaktır.
Armut, elma, muz, incir, barbunya, kırmızı ve yeşil mercimek, badem, yer fıstığı, ceviz kestane, kepek ekmeği, tam mısır unu gibi lifli besinler tüketmeye özen gösterin.
Çilekte, kirazda bulunan bioflavonoidlerden catechinler, gastrointestinal gibi bileşenler mide kanserlerinden korumada yardımcı olur.
Sarımsak, tahıllar, lahana, bürüksel lahanası, brokolide bulunan fenolik asitler kansorejen maddelerin etkisi azaltır ve korur.
Salam, sucuk ve bzı pastırmalardan, beklemiş hazır gıdalardan uzak durun.

RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?
Cinsiyet, erkek.
Yaş, ileri yaşlarda daha yaygın görülen bir hastalıktır.
Alkol, sigara.
Tütsülenmiş, tuzlanmış, kızartılmış yiyeceklerin tüketimi.
Daha önce mide ameliyatı geçirmiş olmak.
Aile bireylerinde kanser olması.
Mide polipleri.
Helicobakteri enfeksiyon.
B12 vitamini eksikliği.