Kuruyemiş iktidarı

Her vitamin vücuda ayrı bir yarar sağlıyor. Kuruyemişlerde bolca bulunan E vitamininin eksikliği ise kadınlarda kısırlığa, erkeklerde iktidarsızlığa yol açıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Nisan 2016 Güncelleme 27 Nisan 2016, 02:46
Kuruyemiş iktidarı

İÇİNDEKİLER

Vücutta katalizör görevini üstlenen vitaminlerin yetersiz alımı birçok rahatsızlığa davetiye çıkartıyor. Uzmanlar vitaminin eksikliğinde yaşanan sorunları şöyle sıralıyor:

E vitamini: Özellikle kuruyemişlerden ve sıvı yağlardan elde edebileceğimiz E vitamini, metabolizmada eksik kaldığında kadınlarda kısırlık, erkeklerde iktidarsızlık problemlerine yol açabilir. Kas yapısında güçsüzleşme, erken yaşta yaşlanma ve kansızlık gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

A vitamini: Yeşil yapraklı sebzeler, kereviz, havuç ve erik gibi meyve-sebzelerde bulunur. Eksikliğinde, gece körlüğü, ciltte kuruluk, saç ve tırnak yapısında bozukluklar meydana gelir.

B vitamini: Başta karaciğer olmak üzere sakatatlar ve yumurta bu vitamini içerir. B1 vitamininin eksikliğinde iştahsızlık, cilt hastalıkları, kaslarda zayıflama gibi şikayetler yaşanır.

C vitamini: Turunçgiller ve yeşil sebzelerde vardır. Eksikliğinde diş hastalıkları, eklemlerde ağrı, romatizma hastalıkları gibi durumlar meydana gelebilmektedir.

D vitamini: Güneşin yanı sıra süt ürünlerinde ve balıkta da bol miktarda D vitamini bulunmaktadır. Eksikliğinde raşitizm hastalığı, yetişkinlerde diş eti ve gelişim hastalıkları ortaya çıkabilir.

K vitamini: Karaciğer gibi sakatatlarda ve yeşil sebzelerde bulunmaktadır. Eksikliği vücutta yersiz kanamalar (diş eti kanaması gibi), kanın pıhtılaşma sorununun yaşanması gibi durumlara yol açabilir.