Bakliyat-yumurta kansere teslim olma!

Kanser hastalarının doğru beslenmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Sağlam, ‘Tatlıyı, hamur işini ve baharatlı gıdaları kesip, mutlaka bakliyat, yumurta ve kemikli koyun eti yemeliler’ dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Nisan 2016 Güncelleme 25 Nisan 2016, 00:00
Bakliyat-yumurta kansere teslim olma!

İÇİNDEKİLER

İster genetik, isterse çevresel faktörlerden dolayı olsun, çağın vebası kanser son yıllarda hızla tırmanıyor. Adeta herkesin kabusu olan kanserden korunmak bir yana, bu amansız hastalığa yakalananları zorlu bir tedavi süreci bekliyor. Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği (TROD) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Esra Kaytan Sağlam, kanser hastalarının tedavisinde beslenmenin önemli rol oynadığını belirterek, bakliyat, yumurta ve kemikli koyun etinin mutlaka tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.

İşlenmiş bütün gıdalardan uzak durmak gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Sağlam, "Hasta ne kadar iyi beslenir, bağışıklık sistemi güçlü tutulursa tedaviyi daha rahat tolere edebilir. Kanser hastalarının beslenmesinde 'her şeyi abartmadan yapmak' kuralı, hayatın her noktasında olduğu gibi burada da geçerlidir" diyor. Prof. Dr. Esra Kaytan Sağlam, önerilerini şöyle sıralıyor...

DOĞALLIK TEK ŞART
* KANSER hastaları için süt ve yoğurt özel bir öneme sahip. Yoğurt, tüketilen besinlerdeki zehri tutarak, vücudun kaynaklarını yeniliyor.
* ÇOK iyi bir hayvansal protein olan yumurta da uygun koşullarda üretildiği takdirde mutlaka alınması gereken bir gıdadır.
* TAVUK yarı sentetik üretildiğinde faydası olmaz.
* KURU fasulye, mercimek ve kemikli koyun etinin yararı inkar edilemez.
* BALIK da mutlak yenmeli Ancak dip balıklarından kaçınmak gerekir.

SAKINCALI GIDALAR
* KARBONHİDRAT ve yağlı gıdalara mesafeli yaklaşılmalı. Hatta, olabildiğince uzak durmak gerekir.
* HAMUR işleri kesinlikle yenilmemeli.
* ŞEKER hayatımızdan hemen hemen çıkarılması gereken gıdalardan. Kullanılacak ise en az işlenmiş hali ile tüketilmesi tercih edilmelidir.
* MAKUL ölçülerde tüketildiğinde bal, meyve ya da pekmezden alınan şekerden bir zarar gelmez. Ama ne olursa olsun saf alınmasından uzak durulmalıdır.
* ZEYTİNYAĞI faydalı bir gıda olmakla beraber 'Bolca tüketelim' diye bir yaklaşım hatalıdır. Bu faydalı yağ yeterince tüketilmelidir, ama mutlaka soğuk sıkım sızma zeytinyağı olmalıdır.

TAZE MEYVE SUYUNUN ZARARI YOK
Meyvelerin de belli miktarda tüketilmesi gerektiğini, taze meyve suyunun ise kanser hastaları için bir sakıncası olmadığını söyleyen Prof. Dr. Esra Kaytan Sağlam, aşırıya gidilmemesi uyarısında bulundu. Prof. Dr. Sağlam, ayrıca, D vitaminin özellikle meme kanseri, bağırsak tümörleri ve prostat kanserli hastalarda faydalı olduğunun gösterildiğini aktardı.

RADYOTERAPİ SIRASINDA SU İÇİLMELİ
Baş - boyun bölgesi, akciğer ve yemek borusu ışınlamalarında tedavi sırasında dişlerin düzenli fırçalanması, günde 8-10 bardak su içilmesi, sigara ve alkolün kesinlikle kullanılmaması, asitli, acı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulması gerekiyor. Et ve tavuk suyu çorbaları, sütlü tatlılar protein yönünden oldukça zengin. Her gün en az 1 yumurta da yenilmeli.

AĞIZ BAKIMINA DİKKAT!
Prof. Dr. Esra Kaytan Sağlam, tüm teknolojik ilerlemelere rağmen kemoterapi ile beraber radyoterapi uygulamalarının hastanın yaşam kalitesinde bozulmalara yol açabildiğini söyledi. Baş-boyun, akciğer, yemek borusu gibi organların ışınlanması, ağız içi ve yemek borusu mukozasında bozulma, yutma güçlüğü, ağız kuruluğu, tat değişiklikleri gibi yan etkiler oluştuğunu aktaran Prof. Dr. Sağlam, tedavi öncesi ağız hijyeni bozuk ve ağız bakımı yapmayan kişilerde yan etkilerin kısa sürede ve şiddetli gözlendiğini söyledi. Batın ve pelvis bölgesi ışınlamalarında ise bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı, idrar ve dışkılamaya ait yan etkilerin ağırlık kazandığını belirten Prof. Dr. Sağlam, radyoterapi öncesi genel performansı iyi olanların tedaviye daha kolay uyum sağladığını ifade etti.