Erken yaşta doğurun kanserden korunun

30 yaşından önce doğum yapmak meme kanseri riskini düşürüyor. Prof. Dr. Uras, ’İlk doğum sonrası gelişimini tamamlayan meme, kanserojenden kolay etkilenmez’ diyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Nisan 2016 Güncelleme 23 Nisan 2016, 01:42
Erken yaşta doğurun kanserden korunun

İÇİNDEKİLER

TAKVİM, yaklaşan Anneler Günü öncesi, kadınlara özgü hastalıkları mercek altına aldı. Hemen her kadını tehdit eden hastalıklarla mücadele yöntemlerini Acıbadem Hastanesi uzmanları sizler için anlattı. Yazı dizimizin bugünkü ilk bölümünde Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cihan Uras, meme kanseriyle ilgili akıllardaki soruları yanıtladı... "Ülkemizde her 12 kadından birinde, yaşamlarının bir döneminde meme kanseri gelişiyor" diyen Prof. Dr. Uras, şu uyarılarda bulundu...

ANNE OLMAK İÇİN GEÇ KALMAYIN
Kdınlar geç evlenip, ileri yaşta anne oluyor. Ancak geç yaşta doğum yapmak meme kanseri riskini artırıyor. 30 yaşın altında doğum yapan kadınlarda ise meme kanseri görülme riski ciddi oranda düşüyor. Bunun nedeni memenin, ilk doğum sonrasında gelişimini tamamlaması. Gelişimini tamamlamamış bir memenin kanserojen maddelerden etkilenmesi ise çok daha kolay oluyor.

İDEAL KİLONUZU KORUYUN
İdeal kilonuzu korumanız her yaşta önemli ancak özellikle menopoz döneminde fazla kilo almak meme kanseri gelişme riskini artırıyor. Çünkü bu dönemde kadınlarda meme kanseri riskini artıran östrojen hormonunun ana kaynağını yağ oluşturuyor. Kilolu kişilerde kandaki cinsiyet hormonları, insülin ve insülin büyüme faktörü ile bel çevresi kalınlığının artması meme kanserine davetiye çıkarıyor.

DÜZENLİ SPOR YAPIN
Düzenli yapılan spor, kilo kontrolünü sağlıyor ve yüksek östrojen düzeyini dengeliyor. Ayrıca spor, bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Bu nedenle özellikle menopoz döneminde ve sonrasında düzenli olarak spor yapmanız meme kanserinden korunmada büyük önem taşıyor. Yapılan araştırmalar her gün aktif spor yapmanın meme kanseri riskini azalttığını ortaya koyuyor. Meme kanserinden korunmak için haftada en az 3 gün olmak üzere 40 dakika düzenli yürüyüş yapmaya özen gösterin.

SİGARA VE ALKOLDEN UZAK DURUN
Her gün alkol tüketenlerde meme kanseri riski, alkol tüketmeyenlere oranla yüzde 40 daha yüksek. Alkol, östrojen metabolizmasını etkileyerek kanser gelişimini hızlandırıyor. Sigara, meme kanseri dahil olmak üzere birçok kanserin gelişme riskini artırıyor.

MENOPOZDA HORMONDAN KAÇININ
Geçmişte menopoza bağlı ateş basması, terleme gibi yakınmaları ve osteoporozu önlemek için östrojen ile progesteron içeren hormon tedavileri kullanılıyordu. Ancak çalışmalar gösterdi ki, östrojen ve progesteron hormonları kanser gelişimini hızlandırabiliyor. Bu yüzden hormon tedavisi tıbbi gereklilik durumları dışında önerilmiyor. Gereksiz yere doğum kontrol hapı ve menopoz sonrasında uzun dönem hormon ilaçları kullanmayın.

AYDA 10 DAKİKA KONTROL EDİN
40 yaşından itibaren düzenli mamografi ve klinik muayene yaptırmak, kadınların her ay sadece 10 dakikalarını ayırarak kendilerini elle muayene etmeleri erken teşhiste önemli rol oynuyor. Memenizde ele gelen sertlik, şekil değişikliği, meme başında ve cildinde çekilme, meme başında pullanma ve kanlı akıntı gibi durumlarda doktora başvurun. Unutmayın ki meme kanserinden modern tedavi yöntemleri ile kurtulmak mümkün.

BEBEĞİNİZİ BOL BOL EMZİRİN
Meme kanseri sıklıkla 50 yaşından sonra görülse de, artık genç yaşlarda da sıkça kapıyı çalar oldu. Ailesinde meme kanseri öyküsü bulunan kadınlarda risk yüksek oluyor. Yapılan çalışmalar, emzirmenin meme kanseri üzerindeki koruyucu etkisini ortaya koyuyor. 12 ay emziren kadınlarda risk yüzde 4 oranında azalıyor. Bu nedenle hem yavrunuzun sağlığı hem de kendi sağlığınız için bebeğinizi en az 6 ay, mümkünse 2 yıl emzirin.

KIRMIZI ET TÜKETİMİNİ SINIRLANDIRIN
aşırı miktarda kırmızı et tüketiminin meme kanseri riskini artırdığına yönelik çalışmalar var. Bu nedenle kırmızı et tüketimini abartmayın. Yağlı gıdalar da uzun süre tüketildiğinde, meme kanseri için risk faktörü olan östrojen hormonunun düzeyini yükseltiyor. Soya ve keten tohumu gibi besinlere mesafeli yaklaşın. Günde 5-6 porsiyon sebze-meyve yiyin. Sebze-meyveler içerdikleri antioksidanlar sayesinde meme kanseri gelişme riskini azaltabiliyor.

ANGELİNA JOLİE ALDIRIP KURTULDU
Güzel yıldız Angelina Jolie, 3 çocuk doğurduktan sonra BRCA-1 adlı gen yüzünden kanser tehlikesine karşı meme ve yumurtalıklarını aldırdı. Jolie'nin şansı genç doğum yapmak oldu.

YARIN: OMUZ SIKIŞMASI

HAZIRLAYAN: HÜLYA BALCI