Mutluluğun formülü bezelye ve pazı

Huzursuzluk, moral bozukluğu, stres ve bunlara bağlı gelişen sağlık sorunları dert olmaktan çıkıyor. Uzmanlar, ilk tedavinin mutlu bir hayat tarzı olduğunu belirterek, pazı, ıspanak ve bezelyeyi öneriyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Şubat 2016 Güncelleme 20 Şubat 2016, 01:26
Mutluluğun formülü bezelye ve pazı

İÇİNDEKİLER

Günlük yaşamda birçok sorunla karşılaşılabiliyor. Bu durum kişilerde mutsuzluk, huzursuzluk, gerginlik, karamsarlık ve moral bozukluğu olarak kendini gösterebiliyor. Huzursuz ve stresli hayat, kalp rahatsızlıktan kansere kadar birçok sağlık sorununa neden olabiliyor. Buna karşılık, olumlu bir yaşam tarzı her sorunlar daha kolay baş ettirebiliyor. Uzmanlar, huzurlu ve sağlıklı bir hayatın tüketilen besinlerle elde edilebileceğini belirterek şunları öneriyor:

BEZELYE:
Mutluluk veren sağlıklı besinlerden bir tanesidir. Serotonin üretmek için vücuda yardımcı olan yüksek miktarda folat içeriyor.

ISPANAK:
Mutluluk hormonu olarak adlandırılan serotonini yapmak için vücuda gerekli olan folik asit açısından zengindir. Yorgunluğu gideriyor. Zihni ve öğrenmeyi güçlendiriyor. Kanser, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyor. Sinirleri yatıştırıyor. Sakinlik veriyor.

KUŞKONMAZ :
Folik asit ve triptofan miktarı yüksek bir sebzedir. Folikasitin depresyonu önlüyor. Triptofan ise serotonin salınımını güçlendiriyor. Mutluluk veryor. Sinirleri kuvvetlendiriyor. Zihin yorgunluğunu gideriyor.

BAL:
İçerdiği kimyasallarla depresyonu önlüyor. Sinirleri yatıştırıyor ve rahatlatıyor.

ÇERİ DOMATESİ:
Beyni koruyor. Kanseri, önlüyor. Kalp hastalıklarına karşı koruyor.

YUMURTA:
Çinko, B vitamini, iyot, omega- 3, yağ asitleri ve protein içeren yumurta, enerji kaynağıdır.
Kalp-damar hastalıkları için faydalıdır.

ÇİKOLATA:
Antidepresan yiyecekler arasında gösterilir. Neşe veren kimyasallar içeriyor. Mutluluk veren endorfin hormonunun seviyelerini artırıyor.

YOĞURT:
Sütten daha fazla kalsiyum içeren yoğurt, beyin hücrelerinin çalışmasına yardımcı olur ve aynı zamanda vücudun fit kalmasını sağlar. İçindeki besin değerleriyle yağların çok daha çabuk yakıyor ve sindirimi hızlandırıyor. Proteinler, yağlar, vitaminlerle kemik ve diş gelişimi için gerekli kalsiyum gibi elementler sayesinde beslenmede önemli katkı sağlıyor.

HİNDİSTAN CEVİZİ :
İçerisinde bulunan trigliseritler sayesinde hem mutluluk verir, hem de kan akışını düzenler. Reflü hastalığına iyi gelir. Mide ağrılarını hafifletir. Balgamı keser. Ağız kokusunu giderir. Felce ve titremeye iyi gelir. Şekerle birlikte yenirse hem vücuda fazla ağırlık vermez hem de cinsel gücü arttırır. Hindistan Cevizi çok besleyici, güçlendirici ve şişmanlatıcı bir besindir.

PAZI VÜCUT İÇİN ŞART
Pazı, magnezyum açısından çok zengin bir sebzedir. Vücutta gerçekleşen kimyasal reaksiyonlar için gerekli olan enerji ihtiyacını karşılar. İştah açıcıdır. Vücuda kuvvet verir. Hazmı kolaylaştırır. İdrar söktürür, kabızlığı giderir ve idrar yollarında yanma şikâyetlerini azaltır. Öksürüğe karşı faydalıdır. Kansızlığı önler. Hamile olanların yemesi doğacak çocukta omurga açıklığı riskini azaltır.

SOMON BALIĞI
Dünyanın en iyi antidepresanlarından biri olarak kabul edilen omega-3 yağ asitlerinden çok zengindir. Yapılan son araştırmalara göre, günlük olarak omega-3 yağ asitleri tüketen insanların diğerlerine göre her zaman daha iyi bir ruh halinde oldukları tespit edilmiştir. Somon gibi etkilere sahip diğer balıklar ise uskumru ve ton balığıdır. Bunların hepsinin depresyon, kalıcı karamsarlık ve erektil disfonksiyon belirtileri ile mücadele ediyor.