Mideni yorma kanser olma

Beslenme alışkanlıkları mide kanserinde başrol oynuyor. Op. Dr. Cengiz Dibekoğlu, tuzlanmış, tütsülenmiş, kömür ateşinde pişirilmiş gıdalar ile turşuların bu sinsi ilerleyen kanser türüne davetiye çıkardığını belirtiyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Şubat 2016 Güncelleme 14 Şubat 2016, 00:00
Mideni yorma kanser olma

İÇİNDEKİLER

Dünyada en çok ölümle sonuçlanan kanser türleri arasında ikinci sırada yer alan mide kanseri, erken teşhisle önlenebiliyor. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, Genel Cerrahi Bölümü'nden Op. Dr. Cengiz Dibekoğlu beslenme alışkanlıklarımıza da dikkat ederek riskin azaltılabileceğini belirtiyor. "Nedenleri tam olarak bilinmemesine rağmen mide kanserine yol açabilecek risk faktörleri ve bazı hastalıklar mevcuttur" diyen Op. Dr. Dibekoğlu, bunları şöyle sıralıyor:

Helicobacter Pylori: Midenin mukoza dediğimiz iç yüzeyini etkileyen bir bakteridir. Mide içinde iltihaplanma ve ülserlere neden olabilir. Kanser riskini de arttırır.
Kronik hastalıklar: Bazı gastrit türleri (atropik gastrit, pernisyöz anemi), daha önce geçirilmiş mide ameliyatları kansere neden olabilir.
Sigara: İçenler içmeyenlere göre risk altındadır.
Kötü beslenme: Tuzlanmış, tütsülenmiş gıdalar, turşular ve kömür ateşinde pişirilmiş gıdaların sık tüketilmesi de mide kanserine neden olabilir.
Hareketsizlik: Fiziki aktivite azlığı mide kanserine yol açabilir.
Obezite: Obez kişiler midenin üst kısım kanserine, normal fiziki yapıya sahip olanlara göre daha sık yakalanabilir.
Kan grubu: A grubu kana sahip insanlarda diğer gruplara göre % 20 daha fazla mide kanseri riski vardır.
Koruyucu maddeler: Nitroz maddeler ile korunmuş gıdaların tüketimi mide kanseri riskini arttırır.

BU BELİRTİLERİ CİDDİYE ALIN
Mide kanseri genellikle geç dönem kendini belli eder. Ancak belirtileri ciddiye almak gerek.
Hazımsızlık
Bulantı ve kusma
Yutma güçlüğü
Yemek sonrası şişkinlik ve erken doyma hissi
İştah kaybı
Mide kanamasına bağlı siyah büyük abdest ve kansızlığa bağlı solgun renk
Kanlı kusma
Kilo kaybı
Karın üst orta bölümünde ele gelen kitle
Boyunda ve koltuk altında lenf bezlerinde büyüme
Karın ağrısı

BUNLARDAN UZAK DURUN
Tuzlanmış ve salamura edilmiş (konserve ve turşu), tütsülenmiş ve mangal ateşinde pişirilmiş gıdaları tüketmemeye gayret gösterin. İşlenmiş hazır gıdalar da mide kanseri riskini artırır.

STRESLE BAĞLANTISI
Stresin direkt olarak mide kanserine yol açtığını söylemek doğru değildir. Fakat stresin neden olduğu bazı mide hastalıkları kanser oluşumunu kolaylaştırabilir. Ülserler ve gastrit gibi.

DOĞRU BESLENME
* Özellikle yeşil gıda tüketilmesi (çiğ olarak) çok önemli. Salatalık, roka, tere, maydanoz, marul, ıspanak, semizotu ve pırasa gibi...
* Yeterli miktarda C vitamini almak şart. C vitamini içeren meyvelerin başında ise portakal, mandalina gibi turunçgiller geliyor.
* Tam buğday ve tahıllı ekmek tüketimi mide kanserine karşı koruyucudur.

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ
Mide kanserinde öncelikle hekim muayenesi şart. Sonrasında endoskopi yapılarak mide içi taranır ve şüpheli görülen yerlerden biyopsi alınır. Biyopsiler patoloji laboratuvarında incelenir. Kanser tanısı ancak patoloji raporuyla kesinleştirilir.

İleri evrede şikayetler artıyor... Erken teşhis mide kanserinde hayat kurtarıcıdır. Mide kanseri genellikle geç dönemlerine kadar şikayet vermeyen sinsi bir hastalıktır. Bu nedenle hastaların çoğunluğu yakalandığında ileri evrelere ulaşılmış olmaktadır. Erken teşhis edildiğinde ise tamamen iyileşme sağlanabilmektedir. Bu nedenle toplumsal bilinçlenme mide kanserinin önlenmesi ve tedavisinde çok önemlidir. Belli aralıklarla kontrol olmak ve endoskopi yaptırmak erken teşhiste çok önemlidir.

Tedavisi nasıl yapılır? Hastalığın evresine göre tedavi şekilleri değişir ama mide kanserinin tedavisinde en önemli yeri cerrahi alır. Kesin tedavi şansını sadece ameliyat sağlar. Ameliyattan sonra ve bazen önce kemoterapi ve radyoterapi gibi ek tedaviler de yapılabilir. Cerrahi ile yarar sağlanamayacak hastalara da ilaç ve ışın tedavileri uygulanabilir.

YARIN: TROİD KANSERLERİ

HAZIRLAYAN: HÜLYA BALCI