Şifa için karıştır

Bir ısınıp bir soğuyan havalar, mikroplara kapı aralıyor. Öksürük, bronşit, grip ve nezlenin hızla yayıldığı bugünlerde uzmanlar, bitkileri karıştırıp çay olarak içmeyi öneriyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Şubat 2016 Güncelleme 09 Şubat 2016, 00:00
Şifa için karıştır

İÇİNDEKİLER

Değişen havalar 7'den 70'e herkesi etkiliyor. Özellikle gündüz rüzgarla, akşam ise havanın soğuk olması vücudu yıpratıyor. Bu durum sonbahar hastalıklarını tekrarlatıyor. Başta balgamlı öksürük ya da kuru öksürük olmak üzere grip, nezle, bronşit gibi rahatsızlıklar hızla yayılıyor. Bu hastalıklardan korunmak için bitkisel kürler ilaç görevi görüyor. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi'nden Diyetisyen Ece Günay Akkuş, doğal yollarla soğuk algınlığından korunabilmenin adımlarını şöyle anlatıyor:

ZENCEFİL KÖKÜNÜN LİMONLA DANSI:
Limon ile birlikte tüketildiğinde soğuk algınlığına, yağlı bir yemek sonrası ise sindirime yardımcı olur. Boğazınızda veya vücudunuzda kırıklık, halsizlik, ağrı hissettiğinizde taze zencefil rendesi, limon suyu ve bal iyi hissetmenize yardımcı olur.

BAL GİBİ IHLAMUR:
İltihap giderici ve ağrı giderici özelliği bulunur. Soğuk algınlığı ve boğazdaki tahrişi azaltır. Tatlandırmak için bal kullanmak bitkinin etkisini artırır. Doğal antioksidan ve antibiyotik görevi görür.

SOĞUK ALGINLIĞINA KAKULE+ TARÇIN:
Soğuk algınlığı, bronşit, öksürük, yüksek ateş şikâyetlerin hafifletilmesinde, ağız ve boğaz iltihaplarını giderir. Demleme usulü, tarçınla karıştırılarak içilmesi önerilir. İçeriğindeki etken maddelerle bağışıklık sistemini güçlendirir. Virüs ve mikroplara karşı önemli savaş verir.

MÜRVER BİTKİSİNİN GİZEMİ:
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Gribe, öksürüğe ve nezleye faydalıdır. Soğuk algınlığını giderip, göğsü yumuşatır. Nane ile birlikte demlenerek tüketilmesi önerilir.

BOĞAZINIZIN KALKANI ADA ÇAYI
:
Bitkinin içerdiği uçucu bileşenler ağız ve boğazda yerleşen enfeksiyon ve iltihaplarda etkilidir.

KARABİBER MEYVESİ İLE ATEŞİ DÜŞÜRÜN:
Ağrı kesici ve ateş düşürücü etkisi vardır. Toz karabiber ile hazırlanan çay gargara şeklinde uygulanırsa boğaz enfeksiyonlarını ve ağrıyı azaltır.

C VİTAMİNİ DEPOSU KUŞBURNU:
Kuşburnu meyvesi C vitamini bakımından en zengin kaynaklardan biri olarak kabul edilmektedir. Kuşburnu çayı, tam kurutulmuş meyveler parçalanıp 10 dakika kaynatılıp hemen tüketildiğinde içeriğindeki C vitamininden yüksek dozda faydalanılabilir.

SARIMSAK LİMON ÇAYI:

Kanın antioksidan kapasitesini artırır. Bağışıklık sistemini destekler. Buharı bronşitin etkilerini hafifletir. Sinüsleri açar. Gribe iyi gelir. Enfeksiyonlara karşı vücudun direncini yükseltir. Kalp sağlığını korur. Zararlı mide parazitlerinin temizlenme- sine yardım eder. Sindirim sistemini temizler. Gaz giderir.

HÜNNAPI SOFRANIZDAN EKSİK ETMEYİN
C vitamini desteği sağlar. Astım ve solunum sistemi hastalarına, pektin ve müsilaj etkisi nedeniyle çok faydalı Balgam söktürücüdür Lif içeriği yüksek, bağırsakları çalıştırır. Şeker oranı düşük olduğu için porsiyon kontrolü yaparak, şeker hastalarına önerilebilir.

İLAÇSIZ TEDAVİ
Mutfağınızda her zaman bulunabilen bu doğal gıdalar ile hazırlanan doğal formül şöyle:

* 1 adet portakal kabuğu
*
1 adet elma kabuğu
* 1 adet mandalina kabuğu
*
1 adet limon kabuğu
* 3 dal maydanoz
*
3 adet çubuk tarçın
* 10 adet kuşburnu

1 Litre su Suyun içine tüm malzemeleri koyun ve kaynatın. 5 dakika kaynattıktan sonra ocaktan alın ve 15 dakika dinlenmeye bırakın. Gün içinde tüketin.

EN GÜZEL ANTİOKSİDAN NAR:
Çekirdekleri ile birlikte çiğnenerek yenmesi suyunun sıkılıp içilmesinden daha faydalıdır. Kabuğu kaynamış suda 10 dk bekletilip içilirse ishale karşı etkili olur. Gargara yapılıp yutulursa boğaz enfeksiyonlarına ve ağrıya iyi gelir.

YULAF:
Sağlığın korunabilmesi için gerekli olan 'Beta-glukan'ı bünyesinde barındırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir.

MELİSA ÇAYI:
Yorgun, mutsuz ve hoşnutsuz hissedildiğinde, huzurlu olmak için bir bardak melisa çayı içilebilir. Konsantrasyonu artırır. Nezleyi geçirir. Gribi önler. Akçaağaç şurubuyla tatlandırılabilir veya 2-3 damla limon eklenebilir.