Uzun boyun şifresi susam-soya fasulyesi

Çocuklarının selvi boylu olmasını isteyen anne-babalar dikkat! Genetik faktörler bir yana, bazı gıdaların boy uzattığını söyleyen uzmanlar, bunların başında da susam ve soya fasulyesini sayıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Ocak 2016 Güncelleme 27 Ocak 2016, 01:12
Uzun boyun şifresi susam-soya fasulyesi

İÇİNDEKİLER

Okulların yarı yıl tatiline girdiği şu günlerde uzmanlardan art arda öğrenciler için beslenme önerileri geliyor. Tatili fırsat bilip çocukların beslenme alışkanlıklarının değiştirilebileceğini söyleyen uzman diyetisyen Aslıhan Küçük de, "Bu dönemde yapılacak düzenlemelerle çocuğunuzun boyunu uzatabilirsiniz" diyor. "Boy uzaması genel olarak genetik unsurlarla birlikte düşünülmektedir fakat genetik unsurların dışında beslenme alışkanlıkları, spor, uyku düzeni, ağır iş yapıp yapmama gibi birçok çevresel faktör de boy uzamasını etkiler" diyen Aslıhan Küçük, boy uzatan gıdaları şöyle sıralıyor:

KEMİKLER GÜÇLENSİN
Susam: En yüksek kalsiyum içeren besin olması nedeni ile çocukların beslenmesinde önemlidir. 100 gram susam tohumunda bin 160 mg kalsiyum vardır. Ancak yağ içeriği nedeniyle dikkatli tüketilmelidir. Soya fasulyesi: Kalsiyum içeriği zengin olan besinlerdendir. Çocukların boyunun uzamasına katkısı olacak bu besini siz de yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Yatmadan önce süt: Gün boyunca 2 su bardağı süt içilmesi boy uzamasını desteklemesinin yanı sıra çocuğunuzun kemik yapısını da güçlendirir. Sütün boy uzamasını daha fazla desteklemesi için ise gece yatmadan içilmesi gerekir. Çünkü bu saatte içilen süt, büyüme hormonunun salgılanmasına destek verir. Peynir-yoğurt: İçerisinde kalsiyum bulunan süt ürünleri grubunda yoğurt, ayran ve peynir bulunur. Özellikle yoğurt, çocuğunuzun sebze yemeği tüketirken bile tabağında mutlaka bulunmalıdır. Brokoli: Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve vücudun korunmasında başrol oynayan brokoli, çocuğunuzun boyunun uzamasını sağlayan önemli bir sebzedir. Kuru meyve: Kuru meyveler de iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Bu sebeple boy uzamasını sağlar. Kuru meyvelerin tüketim miktarı önemlidir. Çünkü fazlası kilo aldırır. Gün içerisinde 4-5 kuru kayısı, 2 kuru incir, 1 avuç siyah kuru üzüm seçeneklerinden birinin tercih edilmesi yeterli olacaktır.

ZİHİN AÇAN ÖNERİLER
Sabahları kahvaltıda havuç, portakal, kayısı ve ananas karışımı meyve suları çocuğunuzun zihninin açılmasını sağlayacaktır.
Günde 5 tane ceviz ve bir avuç fındık zihinsel performansı artırır.
C vitamininden zengin beslenmek, konsantrasyonu artırır. Bol bol kivi, ananas ve limon tüketilmeli. ? Karbonhidratlı yiyecekleri proteinli yiyeceklerle karıştırın.
Böylece hem protein hem de karbonhidrat, zihin açıklığı sağlar. Yani et ile pilavı, yoğurt ile makarnayı ya da peynir ile makarnayı birlikte yedirin.
Balık, içerdiği yağ asitleriyle zihin açıcı özelliğe sahiptir. Yağlı balıklar çocuklara ve gençlere çok iyi gelir.
Bu arada kırmızı et de içerdiği zengin demir sayesinde konsantrasyonu arttırma
özelliğine sahiptir.

D VİTAMİNİNİ UNUTMAYIN!
Uzun boylu olmanın yolu sağlıklı kemiklerden geçiyor. Kemiklerin gelişip yenilenebilmesi için kalsiyum ve fosfor mineraline ihtiyaç duyuluyor. 11-24 yaş arasındaki dönem fosfor ve kalsiyum ihtiyacının en fazla olduğu dönemdir. Diğer bir etken ise D vitaminidir. D vitamin de kemik gelişimi için önemli bir faktördür. Bu vitamin en çok yumurta sarısında, karaciğerde ve balık yağında bulunur. Ama temel kaynağı güneş ışınlarıdır ve deride güneş ışığının etkisiyle de meydana gelir.