Kefir fasulye kansere darbe!

Yaşamı tehdit eden hastalıklara karşı doğru beslenme programı önemli rol oynuyor. Mide kanserine fasulye iyi gelirken kolon kanserine karşı kefir içilmesi, akciğer kanserine karşı da roka yenilmesi önem kazanıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Kasım 2015 Güncelleme 29 Kasım 2015, 02:20
Kefir fasulye kansere darbe!

İÇİNDEKİLER

Günümüzde vücutta ortaya çıkan bir kanser halinde hangi hastaya hangi beslenme tarzının uygulanması gerektiği çok önemli hale geldi. Bu nedenle her kanser hastasının diyetinin birbirinden farklı olması gerektiği belirtilirken, uzmanlar her kanser türüne özel beslenme programı tavsiye etti. İşte kanser beslenme ilişkisine dair özel bilgiler:

AKCİĞER KANSERİNE TERE
Sarı ve yeşil sebze tüketmenin Japonya'da özellikle akciğer kanserine bağlı olarak ilerleyen ölüm oranlarını azalttığı belirtiliyor. Özellikle brüksel lahanası, brokoli, maydanoz, kıvırcık, tere, roka, fesleğen gibi sebzelerin tedavi edici özellikleri bulunuyor. Bu besinler kanın akışkanlığını artırdığı için bunları tüketen kişilerde kan sulandırıcıların etkileri de artıyor.

YEMEK BORUSU KANSERİNE MUZ
Özofagus (yemek borusu) kanserli hastaların yeşil ve sarı sebzeleri daha az, eti ise daha fazla tükettikleri belirtiliyor. Singapur'da yapılan bir çalışmanın sonuçları yemek borusu kanserinde tatlı patates ve muzun etkisine dikkat çekiyor. Bunlar yemek borusu kanseri hastalarının çok tüketmeleri gereken besinler arasında bulunuyor.

KOLON KANSERİNE SÜT ÜRÜNLERİ
Kanserli hastalara ameliyattan sonra protein desteği açısından protein olarak süt ve süt ürünleri öneriliyor. Hastaya verilen sütün laktozsuz veya yağsız olması tercih ediliyor. Probiyotik zenginliği yönünden özellikle kolon kanserinde tercih edilmesi gereken besinler arasında ilk sıralarda kefir yer alıyor.

MİDE KANSERİNE MERCİMEK
Mide kanseri olanların yeşil sebze-meyveleri az tükettiklerine dikkat çekiliyor. C vitamininin bu kanser türünde de koruyucu etkiye sahip olduğu belirtiliyor. E vitamini tüketimi ameliyat sonrası beslenme açısından önemli bulunuyor. Bu dönemde bitkisel proteinden zengin beslenilmesi gerektiği için bağırsak hareketlerinin düzenlenmesini sağlamak açısından lifli gıda ve tahıl tüketimi öneriliyor. Mercimek, nohut, fasulye gibi besinlerin yararlı etkilerinin de gözden kaçırılmaması gerekiyor.

MEME KANSERİNE BROKOLİ
Yapılan araştırmalar her yıl 700 bin kişinin meme kanserinden öldüğünü bildirmektedir. Saptanan bulgular ve nedenler doğrultusunda bakıldığında yaşam tarzı ve beslenme tetikleyici unsurlar olabilmektedir. Brokoli, zeytinyağı, soya, keten tohumu bu kanser türüne karşı koruyan besinlerdir.

GIRTLAK KANSERİNE KARŞI HAVUÇ TÜKETİN
Gırtlak kanseriyle ilgili yapılan çalışmalar A vitaminini az tüketenlerde bu kanser türüne daha fazla rastlandığını gösteriyor. Bu kişilere havuç, pırasa, kayısı, inek sütü gibi A vitamini yönünden zengin besinleri tüketmeleri öneriliyor. A vitaminini normalden 3 kat daha az tüketmek risk artışına neden oluyor. Bu kanser türünde C vitamininin de etkili olduğuna dikkat çekiliyor.

AŞIRI ET TÜKETİMİNE DİKKAT!
Fazla miktarda hayvani gıda ve fast-food tüketen toplumlarda kolon kanseri görülme riski de artıyor. Aşırı et tüketenler meyve-sebze ve lifli gıdaları daha az yiyor. Kanser ameliyatı geçiren hastalarda C vitamini, beta-karoten ve lifli gıdaların yararlarına dikkat çekiliyor.

SİGARA MEYVEDEN SOĞUTUYOR!
Sigara tiryakileriyle yapılan yeni bir araştırmadan çıkan ilginç sonuca dikkat çekiliyor. Bu araştırma, sigara tiryakilerinin yeşil sebze-meyveyi az tükettiklerini gösteriyor. Buna, sigaranın içinde bulunan bazı maddelerin neden olduğu düşünülüyor. Öte yandan sağlığa yararlı meyve ve sebzelerin sigara içen insanlarda kanser koruyucu etkisinin daha az görüldüğü de tespit edilmiştir.