Sağlığın lahanası

Kış aylarını sağlıklı ve formda geçirmek için vitamin zengini gıdalara yönelmek gerekiyor. Uzmanlar, lahana çeşitleri, karnabahar, brokoli tüketimini öneriyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Kasım 2015 Güncelleme 10 Kasım 2015, 00:00
Sağlığın lahanası

İÇİNDEKİLER

Vitamin ve mineral zengini kış sebzeleri, soğuk günlerde vücudu ısıtırken hastalıklara karşı da koruma sağlıyor. Zihni yatıştıran, vücudu kışa hazırlayan bu sebzelerin, kanı da temizlediğini bildiren uzmanlar özellikle lahana yemenin önemli olduğu aktarıyor. İşte o hastalık savar ve aynı zamanda formda kalmayı sağlayan süper sebzeler:

BEYAZ LAHANA:
Antioksidan zengini beyaz lahana, karaciğerde detoks etkisi yaratır. Ülserlerin iyileşmesine ise yardımcı olur.

BROKOLİ:
Anti-bakteriyel özellik taşır. Bağışıklığı güçlendirir. Domates ile birlikte tüketildiğinde prostat kanserine karşı korur.

SÜS LAHANASI:
Folik asit içeren süs lahanası, hormonal dengeyi sağlar, yüksek kolesterolü düşürmede etkili rol oynar.

ÇİN LAHANASI:
Beta karoten, C ve B6 vitamini zenginidir. Enerji verir. Pirinç ile tüketildiğinde besin değeri daha da artar.

SİVRİ LAHANA:
Günlük vitamin ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılar. Özellikle çiğ tüketildiğinde etkisini gösterir.

KIRMIZI LAHANA:
Diğer lahanalara göre 8 kat daha fazla antioksidan içerir. Aynı zamanda kalp ve şeker hastalığını önleyen antosiyanin içerir.

KARNABAHAR:
Vücuttaki fazla su kaybını önleyen bir etkiye sahiptir. Böbrekleri uyarır. Çorba olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Brüksel lahanası:
Diğer lahana türlerine göre daha fazla kanser önleyici özelliği vardır. Yaprakları vitamin ve kalsiyum zenginidir. Yemek ve salatalarınızda bol bol tüketin.