Zeytin gibi gözler

Kahvaltı sofralarının baş tacı zeytin, hastalıklara karşı koruma sağlıyor. Uzmanlar kalbi koruyan zeytinin katarakt ve göz yaşlanmasına karşı iyi geldiğini belirtiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Ekim 2015 Güncelleme 19 Ekim 2015, 00:00
Zeytin gibi gözler

İÇİNDEKİLER

Önceleri yeşil daha da olgunlaştığında da siyah renkte olan zeytin A, C, E vitaminleri, protein, kalsiyum, klor, kükürt ile değerli mineraller içeriyor. Kalp dostu olarak bilinen zeytinin faydaları yalnızca bununla bitmiyor. Sıtma tedavisinden yüksek tansiyonu dengelemeye kadar birçok yararı bulunan bu besin kaynağının diğer faydaları şöyle sıralanıyor:

KATARAKT:
Zeytin özellikle gözlerde retina sağlığına önemli katkılarda bulunur. A vitamini içerdiği için yaşlandıkça ortaya çıkan katarakt hastalığına iyi gelir. Yaşlılığa bağlı göz hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

KALP HASTALIKLARI:
Kalp sağlığını koruduğu yapılan araştırmalar ile belirlenen zeytin aynı zamanda kötü kolesterolü düşürür. Kalp sağlığı ve damar sağlığının korunmasında etkili olup kalpteki ritim bozukluklarının düzene girmesine önemli ölçüde yardımcı olur.

KANSER:

Kronik oksidatif stres ve kronik inflamasyon kanser gelişiminde önemli faktörler olabilir, çünkü zeytin antioksidan ve anti enflamatuar özellikleri kansere karşı doğal bir koruma sistemi oluşturabilir .

CİLT SAĞLIĞI:
Zeytin hidrat içerir ve yağ asitleri yanında antioksidanlar açısından zengindir. Bunun dışında zengin bir E vitamini deposudur. Bu özelliğinden dolayı bizi cilt kanserinden korur, yumuşak ve sağlıklı ciltlerin oluşmasını sağlar.

ALERJİ:
Son zamanlarda yapılan araştırmalar zeytinin alerjilere karşı da etkili olduğunu ortaya koymuştur.

ÜLSER:

Düzenli olarak zeytin tüketimi özellikle kolon kanserine yakalanma riskini ciddi anlamda azaltır. Zeytin yapı ise ülser ve gastrit gibi sorunları gidermenin yanında,