Kalp kapakçığına dikişsiz ameliyat

Kalp kapağı rahatsızlıklarında kullanılan cerrahi operasyonlara, bir yenisi daha eklendi. Ancak bu yöntemi diğerlerinden ayıran özelliği, kapalı, kalbi durdurmadan yapılıyor olması...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Ekim 2015 Güncelleme 18 Ekim 2015, 00:00
Kalp kapakçığına dikişsiz ameliyat

İÇİNDEKİLER

Ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan kalp hastalıklarında kalp kapağı problemi ön plana çıkıyor. Marmara Üniversitesi, Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi, Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim İsbir, "Bazı hastalarda kalbi durdurmadan, göğüs kafesini açmadan, kasıktan girerek aort kapağı değiştirmek mümkün" diyor. Prof. Dr. İsbir, bu yöntemi ise şöyle açıklıyor:

YAŞLILARDA AVANTAJ
"Dikişsiz kalp kapakları en son teknoloji biyolojik kalp kapakları olarak tanımlanabilir. Dolayısıyla biyolojik kalp kapağı için uygun olan hastalarda kullanılabilir. En büyük avantajları ameliyatın kısa sürmesi dolayısıyla kalbin makineye daha az bağlı kalmasına olanak tanımasıdır. Bir diğer avantajları ise ameliyatın küçük kesiden yapılmasına olanak tanır. Ülkemizde son yıllarda belirli merkezlerde kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle yaşlı hastalarda ameliyat süresini kısaltması açısından avantajlıdır." Kapak hastalıklarının erkeklerde, kadınlara oranla daha sık görüldüğünü vurgulayan Prof. Dr. İsbir, "70 yaş üstünde bu oran yüzde 10'ların üstündedir. Kapak hastalığı olan kişilerde en belirgin belirti nefes darlığıdır. Önce eforla ortaya çıkan bu belirti hastalığın ilerleyen dönemlerinde istirahat halinde de ortaya çıkar. Ayrıca ritim bozuklukları görülürken Aort kapak hastalıklarında bayılma ve göğüs ağrısı önemli belirtilerdendir."