Kalbin sevdalısı pazı

Mucize yine doğadan çıktı. Hemen herkesin korkulu rüyası olan kalp krizine karşı pazı gücü geldi. Uzmanlar, yeşil mucizenin ayrıca sinir sistemi ve beyin sağlığını koruduğunu vurguladı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Eylül 2015 Güncelleme 30 Eylül 2015, 01:24
Kalbin sevdalısı pazı

İÇİNDEKİLER

Ispanağa benzeyen pazı, sayısız faydaları ile tam anlamıyla her derde deva. C ve K vitamini yönünden zengin olan bu mucize sebze ayrıca, A ve E vitamini ile demir, magnezyum ve kalsiyum minerallerini içeriyor. Bu özelliği ile vücuda güç veriyor. Hastalıklara karşı etkin koruma sağlıyor. Hazmı kolaylaştırıyor. Öksürüğe karşı fayda sağlıyor. Kansızlığı önlüyor. Özellikle kalp krizi riskini ve felci önlüyor. Bu yönüyle de kalp hastalarına fayda sağlıyor. Uzmanlar, pazının eşsiz bir lezzet olmasının yanında bulunmaz bir şifa deposu olduğunu belirterek, faydalarını şöyle sıralıyor:
Harika bir C ve K vitamini kaynağıdır.
Vücuttaki demir eksikliğini önler.
Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücudun direncini arttırır.
Beyne fayda sağlar. Ayrıca çağımızın rahatsızlığı Alzheimer hastalığına da iyi gelir.
Kan basıncını düzenler.
Sinir sistemi sağlığını korur.
Mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
Sindirim sistemini rahatlatır. Hazımsızlığı önler.
Kan şekerini düzenler.
Öksürüğe iyi gelerek öksürüğün geçmesine fayda sağlar.
İdrar söktürücü özelliği vardır.
Sistit yani idrar yolu iltihabı sebebiyle idrar yollarında oluşan yanmaları azaltır.
Kansızlığa iyi gelerek anemi rahatsızlığına fayda sağlar. Kırmızı kan hücrelerinin üretimini teşvik eder.
Halsizlik ve bitkinliğe iyi gelir. Yorgunluğa yarar sağlar.
Dalak ve böbreklerdeki ağrıların geçmesine yardım eder.
Kan pıhtılaşmasını teşvik ettiği için vücutta oluşacak morarma ve kanamaları önler.
İştah açıcı özelliği vardır.
T
ansiyonu dengeler.
Stres ve depresyona karşı iyi gelir.
K
alp krizi ve felç geçirme riskini azaltır.
Şeker hastalığına karşı korur. Şeker hastalığı bulunan kişiler her şeyi yiyemez, yediklerine dikkat etmek zorundadır. Diyabet riski altında olan ya da diyabet hastalığı olan kişiler rahatlıkla pazı tüketebilir. Bu şifalı sebze kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardım eden siringik asit ve lifler içerir.

KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİR
Önemli miktarda kalsiyum, magnezyum ve K vitamini içerir. Bu sebeple kemik sağlığını koruyan bir bitkidir. Kemikleri güçlendirir. Kemiklerin büyüme ve gelişimine yardım eder. Ayrıca dişlerin güçlenmesini de sağlar.

KANSERSAVAR
Birçok yeşil yapraklı sebze gibi antioksidan özelliği olan bir sebzedir. İçerdiği antioksidanlar sayesinde kansere karşı koruyucudur. Özellikle kolon kanserini önlemeye yardım eder. Kanserden korunmak için bu şifalı sebzeyi tüketebilirsiniz. Ayrıca, saç dökülmesini de önler. Balla karıştırp başınızda saç çıkmayan kısımlara sürün. Bu şekilde saçlarınız tekrar çıkabilir.

HEMOROİDE KARŞI FAYDALI
Basur rahatsızlığına karşı çözüm arıyorsanız mutlaka pazıyı deneyip kullanabilirsiniz. Pazı haşlanıp lapası hazırlanarak basur memelerinin üzerine konursa hemoroid yani basur için fayda sağlar. Aynı zamanda vücuttaki deri hastalıklarına ve şişliğe de iyi gelir.

SAĞLIKLI SAÇLARA KAVUŞTURUR
Bu şifalı sebze içeriğinde biyotin bulundurur. Biyotin doğrudan saç köklerinin uyarılmasını sağlayan bir bileşiktir. Saç bakımını sağlar, saçların parlaklığını arttırır. Ayrıca içeriğindeki A ve C vitaminleri sebebiyle saç köklerinin güçlenmesine yardım eder.

NASIL TÜKETİLİR?
Ispanak gibi yaprakları temizlenerek yıkanır ve pazı yemeği yapılabilir ya da yumurta kırılarak kavurması yapılabilir. Çiğ olarak pişirilmeden salatalara doğranabilir. Pazı dolması şeklinde sarma yapılarak da pirinçle tüketilebilir.