Her derde bir koku

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Eylül 2015 Güncelleme 20 Eylül 2015, 00:00
Her derde bir koku

İÇİNDEKİLER

Uyk usuzluk, depresyon, sürekli rahatsız eden açlık duygusu günlük yaşam kalitesini düşürüyor.

Uzmanlar kokuların ise bu sıkıntıların üstesinden gelebileceğini ifade ediyor. Yapılan araştırmalarda ilginç sonuçlara ulaşan uzmanlar, kokuların gizemli dünyasına şöyle değiniyor...

AĞRI KESİCİ:
Kanadalı araştırmacılar 20 erkek ve 20 kadından mümkün olduğunca uzun bir süre ellerini sıcak suya sokmalarını istedi. Bu esnada badem aroması gibi güzel kokulara maruz kalan kadınlar yüzde 38 daha az acı çekti.

MORALİNİZİ YÜKSELTMEK İÇİN:
Japon bilim insanları, depresyondan muzdarip 12 insanı zaman geçirdikleri odada limon kokusuna maruz bıraktı. Bu koku antideprasan ilaçlara duyulan ihtiyacı azalttı.

SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN:
2013 tarihli bir çalışmada nikotin kullanıcıları karabiber yağı ve melekotu yağından birini kokladılar. İki koku da sigara içme isteğini azalttı. Uzmanlar, sigara içme isteği geldiğinde bu iki yağdan bir pamuğa damlatıp koklamayı öneriyor.

DENGE İÇİN:
Nörolog Alan Hirsch, gözleri bağlanmış 11 kişiden 10'unun başka bir kokudansa tarçınlı kurabiyenin kokusunu aldıklarında dengelerinin daha iyi olduğunu kaydetti.

AÇLIĞINIZI BASTIRIR:
Fazla kilosu olan 3 bin kişiye, acıktıklarında muz ve yeşil elma koklatıldı. 6 aylık çalışma süresince katılımcılar, diyet yapmaksızın ayda ortalama 2 kilo verdi.

İYİ BİR UYKU İÇİN:
20 kişi üzerinde yapılan bir çalışmada, yasemin kokulu odalarda uyuyanların, lavanta kokulu ya da kokusuz odalarda uyuyanlara göre uykularında daha az hareket ettiği gözlendi.