Süper gıdalar güçlü kadınlar

Kadınlar dikkat! Her yaşta güzel ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak için Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci, kadınlara özel süper gıdaları sıralıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Mart 2015 Güncelleme 10 Mart 2015, 01:50
Süper gıdalar güçlü kadınlar

İÇİNDEKİLER

Güzel olmak her kadının hayalidir. Ancak ilerleyen yaş ve çevresel faktörler vücudu ve cildi yıpratıyor. Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci, özellikle 35 yaş sonrası kadınlar için süper gıda önerisinde bulunuyor. İşte o mucizevi besinler...
BROKOLİ: Antioksidan özelliği ile cilt yenilenmesini hızlandırır ve yaşlanmayı geciktirir. Cildimizi esnek tutar, morarma ve çürümenin önüne geçer, kansere karşı korur. Akne oluşumunu önler, cilt kuruluğunu azaltır.
HAVUÇ: A vitamini içeriği de yüksek olarak bilinen havuç, hem sinir sistemi hem göz hem de cildimiz için oldukça önemli bir gıdadır. Cilde parlaklık verir, nem kazanmasını sağlar.
ÇİLEKBÖĞÜRTLEN: Çilek, böğürtlen, kızılcık ve ahududu gibi meyveler anti kanserojen özelliklere sahip ve hücre onarıcı olduğu bilinen antokyan maddesini içerirler. Antokyanlar meme, mide ve bağırsak kanseri risklerini azaltan önemli antioksidanlar arasındadır. C vitamini ve folik asit açısından çok zengin olan bu meyveler, cildin yaşlanmaya karşı korunmasına da katkıda bulunuyorlar.
KİVİ: Kivi hem vücudu mutluluk veren seratonin hormonunun salgılanmasına yardımcı olur hemde cildi güzelleştirir ve besler, kolesterol ve tansiyon düşürücü etkileri bulunmaktadır.
FASULYE: Kadınların haftada en az 3-4 kez yemelerinde büyük yarar olan fasulye protein ve lif açısından da son derece zengin bileşimleriyle, kalp krizi ve göğüs kanseri riskini azaltıyor. Uluslararası kanser araştırmalarına yer veren 'International Journal of Cancer' adlı bilimsel makale dergisi araştırmacıların fasulye türlerinin göğüs kanserini önleyici etkileri olabileceğini duyuruyor.
DOMATES: Kadınların domates, kan portakalı ve karpuz gibi likopen zengini gıdaları haftada 3-5 kez tüketmeleri tavsiye ediliyor. Güçlü bir antioksidan olan likopenin erkeklerde prostat kanseri riskini azalttığı gibi, kadınlarda da meme kanseri riskini azalttığını ortaya koyan araştırmalar var.
DÜŞÜK YAĞLI YOĞURT: Henüz kanıtlanmamış olmakla birlikte, haftada üç ila beş kez tüketilen az yağlı yoğurdun kadınlarda göğüs kanseri riskini azalttığı yolunda görüşler var. Ayrıca uzmanlar yoğurtta bulunan faydalı bakterilerin (probiyotikler) insan sağlığına çok olumlu etkileri bulunuyor.
YAĞLI BALIKLAR: Haftada 2-3 kez yenebilecek bu balıklarda en yararlı unsur Omega-3 yağ asitleridir. Somon, sardalye vb. gibi balık çeşitleri, hücre zarını güçlendirdikleri gibi, kalp hastalığı, hipertansiyon, depresyon, eklem ağrısı gibi rahatsızlıklara karşı korunmaya katkıda bulunuyorlar.