Romatizması olan kırmızı etten kaçsın

Vücudun tüm eklemlerini tutabilen romatizma, beslenme ile yakından ilgili. Araştırmalar gösteriyor ki; şeker, kırmızı et ve rafine karbonhidratlardan zengin beslenenlerde hastalık daha çok görülüyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Şubat 2015 Güncelleme 21 Şubat 2015, 00:00
Romatizması olan kırmızı etten kaçsın

İÇİNDEKİLER

HER yaşta herkeste görülebilen romatizma, bağışıklık sisteminin yanlış ve aşırı cevabından kaynaklanıyor. Bağışıklık sistemi, eklem dokusunu yabancı doku gibi algılar ve eklem dokusunu oluşturan bileşenlere karşı antikorlar geliştirir. Hastalarda tutulan eklemler ağrılı, kızarık ve şiş oluyor. Birden fazla eklemde aynı anda tutulma görülebiliyor. İlerleyen safhalarda el ve ayak eklemlerinde yapısal bozukluklar oluşuyor. Kadınlarda erkeklere oranla 3 kat fazla görülen romatizmanın beslenme ile yakın ilgisi bulunuyor.

BESİN ALERJİSİNE DİKKAT
Hayvansal yağlardan, şeker, kırmızı et ve rafine karbonhidratlardan zengin beslenme tarzını benimseyenlerde romatizma daha fazla görülüyor. Bu noktadan hareketle, fazla kiloların verilmesi, kırmızı etten ve hayvansal yağlardan uzak durulması, rafine karbonhidratların beslenmeden çıkarılması ve sebzemeyve ağırlıklı beslenilmesi, romatizma hastaları için tedavi edici etkinlik kazanıyor. Besin alerjileri de etkili oluyor. Romatizma hastalarının kırmızı etin yanı sıra patlıcan, domates, patates gibi gıdaları dikkatli tüketmeleri gerekiyor. Omega-3 yağ asitleri romatizma ataklarının hafifletmede rol oynuyor. Bitkisel tedaviler

*
Isırgan: Son derece kuvvetli yangı ve ağrı giderici etkisi vardır. Güvenli bir bitkidir.
*
Kuşburnu: Yangı gidericidir ve yüksek miktarda C vitamini içerir.
* Papatya: Yangı giderici ve sakinleştiricidir.
*
Zencefil: Kuvvetli yangı gidericidir. Mide bulantısını giderir.
* Zerdeçal: Kuvvetli yangı giderici özelliği yanında, Karaciğer üzerinde kuvvetlendirici ve kan yağlarını düşürücü etkisi vardır.
* Meyan kökü: Yangı gidericidir.

BUNLARDAN UZAK DURUN
* Kırmızı et ve hayvansal yağları kullanmayın.
* Patlıcangiller, romatizmayı tetikler.
* Fazla kilolardan kurtulun.
* Ağırlıklı olarak sebze-meyve tüketin. Haftada en az iki kez ızgara balık yiyin.
* Romatizması olanlar, asla tıka basa yemek yememeli; sofradan 'aç' kalkmalı.

AĞRI GİDERİCİ ÇAY
Zerdeçal: 1 çay kaşığı
Meyan kökü: 1 tatlı kaşığı
Isırgan yaprağı: 1 tatlı kaşığı
Lavanta: 1 tatlı kaşığı
Elma: Kabuklu doğranmış çeyrek elma. Porselen demlikte, üzerine 200 cc. kaynar su ilave edilerek 5 dakika demlenir, 1 tatlı kaşığı bal ilave edilerek içilir. Her seferinde taze olarak hazırlanır.