Yemeğin tadı sağlığın adı

Yemeklerin, mezelerin baş tacı biber sağlığa tat katıyor. Uzmanlar kapsaisin içeren biberin kansere karşı koruma sağladığını aktarıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Şubat 2015 Güncelleme 20 Şubat 2015, 00:00
Yemeğin tadı sağlığın adı

İÇİNDEKİLER

Sağlık açısından bilinen yüzlerce faydası olan biber, yüksek değerde vitaminler ve mineraller içeriyor. Harika bir A vitamini deposu olan biber, bununla birlikte bol miktarda C vitamini zengini olarak karşımıza çıkıyor. Birçok hastalığa karşı kalkan olan biberin soğuk havalarda hastalıklara karşı koruma sağladığını aktaran uzmanlar faydalarından şöyle bahsediyo...

Ağrıları Giderir: Isı arttırıcı kapsaisin maddesi içeren biber, spazm veya burkulma gibi sorunlardan kaynaklanan ağrıların giderilmesine yardımcı olur. Ağrı olan bölgeye birkaç damla biber yağı uygulamanız ağrının kısa sürede geçmesine yardımcı olabilir.

Kanser tedavisinde: Beyaz biberin kanser hastalıklarına iyi geldiğini belirten Nottingham Üniversitesi ve Amerikan Kanser Araştırma Derneği, yürütülen çalışmalarda beyaz biberin içerdiği kapsaisinin kanserli hücrelerinin bazılarını öldürebildiğini açıklamıştır. Biberin prostat kanseri tedavisi için faydalı olduğu tespit edilmiştir ancak bu konuda daha fazla araştırma halen yapılıyor.

Migrene faydalı: Migren ağrılarının tedavisi için ufak bir tencereye bir miktar kurutulmuş biber koyun ve kaynatın. Kaynama esnasında kafanızı havlu ile örterek buharı solumaya çalışın. 15 dakika bu uygulamaya devam edin fakat buhara çok yaklaşarak yüzünüzü yakmamaya dikkat edin.

Bağışıklık Sistemine Faydaları: Bağışıklık sistemini destekleyerek bünyenin hastalıklarla mukavemetini artırır. Biberin etkili bir antitoksin olmasından dolayı, kış aylarında yaygın olan üşütme sonucu meydana gelen nezle, grip gibi salgın hastalıklara karşı tedavi amaçlı kullanılır.

Öksürük tedavisinde: Şiddetli öksürüğe karşı bala bir miktar biber tozu katarak tüketmek iyi gelir. Biber ve bal doğal antibiyotik özelliğe sahiptir. Bununla birlikte bünyede ısı üretirler.
Böylece biber kolay bir şekilde öksürük ve soğuk algınlığı hastalıklarının tedavi edilmesini sağlar.

Sindirim sistemine faydalı: Genel anlamda sindirim sistemi için çok faydalı olan biber, ayrıca kabızlık, gaz, mide bulantısı, kabızlık gibi sindirim sistemi hastalıklarının giderilmesinde yardımı olabilir. Ufak sindirim sistemi sorunları için biber çayı tüketmek faydalı olabilir.

Solunum Yolu Hastalıkları: Biberin genel ağrılara ve grip gibi salgın hastalıklara karşı etkili bir tedavi aracıdır. Astım, bronşit, sinüzit gibi alt ve üst solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisi için yukarıda anlattığımız şekilde, biberi kaynatarak buharını soluyabilirsiniz.

Kalp sağlığını korur: Vücutta çok fazla gereksiz sıvının bulunması, kalp sağlığını tehdit eder hatta fazla sıvının olması, akciğere aşırı basınç yapar ve nefes almayı zorlaştırır. Bu yüzden vücutta aşırı sıvı toplanmaması için biber tüketimi önemlidir.

HAFIZAYA İYİ GELİR
Neredeyse bütün biber çeşitleri, karnosik asit içermektedir. Biberin içerdiği bu asit, hafıza sağlığı yanında, beynin işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesine yardımcı olur. Bu konuyla alakalı yapılan birçok laboratuvar araştırması, biberin beyin sağlığını koruduğunu, hafızayı güçlendirdiğini, yaşlılık sonucu ortaya çıkan unutkanlık ve Parkinson hastalığı gibi hastalıklara yakalanma riskini azalttığını, hatta ruh sağlığının korunmasına yardımcı olduğunu ortaya koymuştur.