Diş taşı kemikleri eritir

Ağız hijyeninin düşmanı diş taşları sağlığı tehdit ediyor. Diş Hekimi Buyar, AĞIZ KOKUSUNA "Diş taşı birikimi zamanla çeneye sirayet eder kemik erimesi yapar" diyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Şubat 2015 Güncelleme 20 Şubat 2015, 00:00
Diş taşı kemikleri eritir

İÇİNDEKİLER

Diş ve diş etlerinin durumu genel sağlığımızı olumluolumsuz olarak etkiliyor. Memorial Hizmet Hastanesi Diş Hekimi Bertan Buyan, "Diş taşı birikimi beraberinde diş eti hastalığı, diş eti çekilmesi ve diş çürüğünü getirir. Diş etlerindeki harabiyet zamanla dişlerimizin bulunduğu çene kemiğine de sirayet eder ve kemik erimesine yol açar" şeklinde konuşuyor. Dr. Buyan diş taşları hakkında şu soruları yanıtlıyor...

Diş taşı nedir?
Diş yüzeyleri iyi temizlenmediği zaman üzerlerinde bakteri plağı dediğimiz bir tabaka oluşur. Tükürükte bulunan kalsiyum ve fosfat iyonlarının da yardımıyla bu tabaka zamanla sertleşir ve diş taşını oluşturur. Diş taşı diş ile çok sağlam bir bağ oluşturur ve ancak bir diş hekimi tarafından temizlenebilir. Oluşumu ayrıca, yeni bakteri plağının temizlenmesini de zorlaştırır ve dolayısıyla ileride başka problemler de yaratabilir.

Diş taşı temizletmek dişlere zarar verir mi?
Diş taşının tanımını yaparken, kaynağını bakteri plağından almış olduğunu belirttik. Dolayısıyla bakteriyel plak kökenli bir oluşumun ağız boşluğundan uzaklaştırılmasının yararı çok açıktır. Diş taşı temizliği dişlere zarar vermez.

Diş taşı temizliği ağrılı bir işlem midir?
Diş taşı temizliği ağrısız bir işlemdir. Bu yüzden çoğunlukla anestezi yapılmadan kolaylıkla uygulanabilir.

Diş taşı nasıl temizlenir?
Diş taşları ultrasonik aletler ile temizlenmektedir. Ultrasonik aletler hava basıncı ya da elektrik ile çalışırlar. İki bileşenleri vardır. Birincisi nispeten keskin olmayan metal bir uçtur. Bu uç yüksek frekansta titreşir ve diş üzerindeki plak ve diş taşlarını yüzeyden uzaklaştırır. İkinci bileşen, su ile yıkama sistemidir ki metal ucun çalışırken soğuması ve dişten çıkan artıkların uzaklaştırılmasına yardım eder. Diş taşları diş eti seviyesinin altında ise zaman zaman ultrasonik aletler yeterli olmayabilir. Bu durumda el aletlerinden faydalanılır.

Diş taşı temizliği işlemini hangi sıklıkta yaptırmalıyız?
Diş taşı temizliği, kişi her ne kadar oral hijyen prosedürlerine uygun olarak dişlerini fırçalarsa fırçalasın her 6 ayda 1 kez yapılmalıdır.

AĞIZ KOKUSUNA KARŞI ETKİLİ
Diş taşları ağız kokusuna yol açar mı?
Diş taşı olan yerde dişeti iltihabı olacaktır. İltihaplı bölgede kanamalar ve kötü koku da olacaktır. Kötü koku, ister istemez kişinin sosyal yaşamını etkileyecektir. Ayrıca fırçalarken, kanadığı için fırçalamayı bırakmak da doğru sandığımız yanlışlardan biridir. Dişlerimizi fırçalamadığımız sürece, iltihap ve kanamaya sebep olan faktörleri arttırmaya devam ediyor olacağız ve durum yine bir kısır döngü halinde ilerleyecektir. Böyle bir durumdan kısa sürede kurtulmanın yolu, diş taşı temizliğinizi yaptırmak ve kişisel ağız hijyen yönteminizi öğrenip, bunu sürekli uygulamaktan geçiyor.

Diş taşı temizliği hamilelik sırasında yapılabilir mi?
Diş taşı temizliği su altında ve hastanın vücuduna herhangi bir kimyasal madde uygulanmadan yapılabildiğinden diş hekimliğinin en güvenli tedavisi olduğunu söylersek abartmış olmayız.