Yetersiz uyku genleri değiştiriyor

Sağlığımızı olumsuz etkileyen yetersiz uyku birçok probleme yol açıyor. Uzmanlar o ciddi problemleri şöyle sıralıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Şubat 2015 Güncelleme 10 Şubat 2015, 00:17
Yetersiz uyku genleri değiştiriyor

İÇİNDEKİLER

1-İştah açar: Beyne yeterli miktarda gıdanın tüketildiğini söyleyen leptin hormonu, uykusuzluk çekenlerde en düşük, iştah açan ghrelin hormonu en yüksek seviyelere ulaşıyor. Bu da bir sene içinde dört kiloya kadar kilo artışına yol açabiliyor.

2- Tansiyonu yükseltir: Gecede 6 saatten az uyuyanlarda kalpdamar hastalıkları ve felç riski daha yüksek. Bir gece uykusuz kalmak bile tansiyon hastalarının kan basıncının gün boyu yüksek olmasına neden oluyor.

3- Bağışıklık zayıflar: Araştırmalar, iki hafta üst üste günde 7 saatten daha az uyuyan insanların daha çabuk hastalandığını gösteriyor.

4-Genler değişiyor: Surrey Üniversitesi'nde yapılan araştırma, yetersiz uyuyanlarda 700'den fazla gende değişim gözlendiğini belirtiyor. Bu genlerin her biri protein yapımı için talimat içeren genler olduğundan, vücudun kimyasını değiştirmeye başladıkları görülüyor.

5-Hafızayı zayıflatıyor: Yetersiz uyku hafızayı da zayıflatıyor, kısa dönem hafızayı kullanmak güçleşiyor.

6- Gözlere zararlı: Uykusuzluk göz kuruluğuna neden oluyor ve buna bağlı olarak ağrı, batma, yanma, ışığa karşı hassasiyet, kaşıntı, kızarıklık ve bulanık görme meydana geliyor. 7-Kalp krizini tetikler: Yetersiz uyku atardamarların kireçlenmesine kalp kriziyle bağlantılı iltihabi faktörlerin artmasına yol açıyor.