Eski çağlarda aşk çiçeği olarak ün salan karanfil afrodizyak etkisiyle ön plana çıkıyor. Yemeklere tat ve koku vermek amacıyla uzun yıllardır kullanılan karanfil, kadın ve erkeklerde cinsel arzuyu artırıyor. Ayrıca kadınların
hamile kalmasını kolaylaştırırken ve doğum yapmaya ise yardımcı oluyor. Güçlü bir mikrop kırıcı olan karanfilin sağlığa daha birçok yararı olduğunu ifade eden uzmanlar, çay ya da yemeklere katılarak tüketilebileceğini belirtiyor. Güzel kokulu bu baharatın faydaları ise şöyle sıralanıyor... 3
Antiseptiktir; Mikropları öldürür. 3 Diş ağrılarını kesmeye yardımcı olur. 3
Ağız kokusunu giderir. Bu nedenle sarımsak, soğan ve sigara kokularını bastırmakta etkilidir. 3 Gaz söktürücüdür. 3
Uyarıcıdır. Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. 3 Kalbi ve hafızayı kuvvetlendirir. 3
Bağışıklık sistemini güçlendirir. 3 Baharat olarak iştah açar. 3
Hazmı kolaylaştırır. 3 Mideye ve göğse kuvvet verir. 3
Karanfil çiçekleri balgam söktürücüdür. Öksürüğü keser. 3 Mide bulantısını ve kusmayı önler, ateşi düşürmede etkilidir.
KARANFİL ÇAYI TARİFİ
Kurutulmuş 6-7 diş karanfili havanda iyice toz haline gelinceye kadar dövün. İçeceğiniz bardak kadar suyu kaynattıktan sonra ocağı kapatın ve
karanfil tozunu suya atın. Demliğin kapağı kapalı halde 10 dakika demlenmesini bekledikten sonra içebilirsiniz. Çayın güçlü olması için 20 dakikademleyebilirsiniz.