Kısırlığa demir yumruk!

Kısırlık artık dert değil... Uzmanlar, anne ve baba olmak isteyen çiftlere demir içeriği yüksek ıspanak, kurufasulye, tam tahıllı ve bol lif içerikli besinler tüketilmesini öneriyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Şubat 2015 Güncelleme 04 Şubat 2015, 00:43
Kısırlığa demir yumruk!

İÇİNDEKİLER

Kısırlık erkek ve kadının cinsel birleşmeleri sonrasında döllenmenin gerçekleşmemsi olarak tanımlanıyor. Bu durum tek taraflı veya her ikisinde oluşan bir üreme rahatsızlığından kaynaklanıyor. İstanbul Florance Nightingale Hastanesi beslenme ve diyet uzmanı Tuba Kayan Tapan, çocuk sahibi olmak isteyenlerin yumurta, kırmızı et, karaciğer tüketmesini gerektiğini belirterek "Ispanak, kurufasulye, mercimek, yağlı tohumlar, demirden zengin tahıllar, yüksek lif içeren tam tahıllı besinler, kepekli pirinç gibi besinlerin yenmesi ve C vitamini alınması çok fayda verir. Bunu için, biber, turunçgiller sık sık tüketilmelidir" önerisinde bulundu. Tapan, kısırlık riskinin azalması için ise şunları önerdi:
Trans yağları bırakın: Özellikle, fast food gibi hazır gıdalar ve kızartılmış yiyeceklerde oluşan trans yağlar beslenmeden kaldırılmalıdır. Bunu yerine doymamış yağ olarak nitelendirdiğimiz, zeytinyağı, balık yağı, keten tohumu yağı ve fındık yağı tercih edilmelidir.
Protein alın: Hayvansal kaynaklı proteinlerin sık tüketilmesine karşın, beslenmemize bitkisel kaynaklı olan proteinleri de eklemeliyiz. Kurufasulye, nohut ve mercimek gibi.
Yüksek lif alın: Düşük glisemik indeksli beslenerek, yüksek lif alarak hem kilo kontrolümüzü sağlamalıyız hem de mide-barsak sistemini dinamik tutmalıyız. Bulgur, yulaf, tam tahıllılar, elma, portakal, kivi gibi düşük glisemik indeksli meyveler tüketilmelidir. Tapan, ayrıca erkeklerin antioksidan vitamin ve minarallerden zengin beslenmeleri gerektiğini söyledi. Tapan, sözlerine şu şekilde devam etti: "Çinko, magnezyum, A ve C vitamininden zengin beslenme, Omega-3, zeytinyağı alma, sperm hareketlliğini artırır. Sperm kalitesini arttırmak için, probiyotiklerden zengin beslenmeye özen verilmelidir. Özellikle somon, ceviz, fındık, ıspanak, pazı, badem, keten tohumu sıklıkla tüketebilir."

BÖĞÜRTLEN ÇAYI İÇİN

Uzmanlar, kısırlıktan korunmak ve tedaviye yardımcı olması ayrıca bitkisel kürler öneriyor. İşte o hayati kürler: n Kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı böğürtlen kökü katın. Demlendikten sonra süzün, Günde iki kez, sabah ve akşam için.
Kadınlar, bir miktar ökse otunun yapraklarını ve saplarını iyice yıkayıp temizleyin. Sonra nemli olarak mikserden geçirip sıkın. Elde edilen suyundan az miktar su ile birlikte 25 damla kahvaltıdan yarım saat once ve akşam yatmadan hemen önce için.
Bir fincan kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı taze ısırgan otu katın. Demledikten sonra süzün. Sabah ve akşam iki öğün için.
Bir litre suyun içine birer avuç taze bakla ile dere otunu kaynatın. Süzdükten sonar günde üç öğün bir fincan için.