Aşkın gıdası bulgur!

Hem ekonomik hem de sağlıklı olan bulgur, cinsel yaşama güç katıyor. Çinko, krom ve magnezyum içeriğiyle çiftlerde afrodizyak etki yapıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Ocak 2015 Güncelleme 20 Ocak 2015, 01:25
Aşkın gıdası bulgur!

İÇİNDEKİLER

Ham maddesi buğday olan bulgur besleyici özelliğiyle Anadolu'nun geleneksel yiyecekleri arasında yer alıyor. Hem ekonomik hem de yüksek karbonhidrat değerine sahip olan bulgur, çinko, krom ve magnezyum içeriğiyle cinsel yaşama ilaç gibi geliyor. Çiftlerde cinsel gücü ve isteği artırıyor. Uzmanlar bu şahane besinin folik asit içeriği sayesinde bebekler ile hamilelerin folik asit ihtiyaçlarını en üst düzeyde karşılayabileceğini aktarıyor. Uzmanlar tepeden tırnağa beden ve ruh sağlığına iyi gelen bu besinin faydalarını şöyle anlatıyor...

Sindirim ve Sinir Sistemi:
B vitamini hem sinir sistemi hem de sindirim sistemi açısından büyük önem taşır. B12 vitamini hariç tüm B vitaminlerini barındırır. Özellikle B1 vitamini sindirim sistemini güçlendirerek mideye yardımcı olmaktadır. Bağırsakların çalışmalarının daha düzenli olmasını sağlamakla beraber kanser olasılığının da önüne geçer.

Şeker Hastalığı:
Bulgur uzun süre tokluk hissi vermesi ve kana yavaş karışması nedeni ile kilo vermek isteyenler ile şeker hastaları tarafından sık sık tüketilmelidir. Sadece bulgur pilavı olarak değil kısır ya da salatalarda kullanılarak da tüketilebilir.

Kalp-Damar:
Düzenli olarak bulgur tüketilmesi kan şekerinin kontrolde kalmasını sağlayabilmektedir. Ayrıca kötü kolesterolün yükselmesini de engelleyerek damar sağlığının korunmasını sağlar. Bu sayede hem kalbe hem de beyine giden damarları tıkanmalara karşı korur. Böylece kalp krizi ve beyin kanaması riskini azaltır.

Kanser:
Kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltabilen bulgur, özellikle kolon kanserine karşı etkili olabilir. Bulgurun sindirim sistemi sağlığını korur, bu özelliği ile tembel ve düzensiz beslenen kişilerde ortaya çıkan kolon kanserine yakalanma riskini azaltabilir.

Kilo Vermeye Yardımcı:
Bulgurun diğer bir özelliği kilo vermeyi kolaylaştırmasıdır. Protein açısından zengin olan bulgur doyurucu bir besin kaynağıdır ve bu yüzden uzun süre açlık hissini bastırabilir. Aynı zamanda diyet döneminde olan kişiler düzenli olarak tüketmektedir, çünkü bulgur bol miktarda doymamış yağlar içerdiği için kilo aldırmaz.

Kemik Sağlığını Korur:
Bulgurun bol miktarda içerdiği birçok vitamin özellikle çinko, demir, magnezyum ve krom kemik sağlığının korunmasına yardımcı olur. Bunun yanında çocuklarda sağlam bir kemik yapısının oluşmasını sağlayabilir.

Anemi:
Bulgur anemi hastalığına yakalanma riskini azaltabilir. İçerdiği bol miktardaki demir yardımıyla kan hücrelerinin sağlığını koruyucu özelliği vardır. Kansızlık sorununu giderebilir.

Safra Taşları:
Bulgurun bol miktarda lif içermesi doğal olarak daha hızlı ve kolay bir şekilde boşaltımı sağlar ve bu özelliği sayesinde safra taşlarının oluşma riskini azaltır.

Alzheimer:
Unutkanlık olarak da bilinen Alzheimer, daha çok yaşlanmaya bağlı olarak ya da beyin ve sinir sisteminin yeterince vitamin-mineralleri alamaması sonucu ortaya çıkar. Yapılan araştırmalar bulgurun bu hastalığı engellediğini ortaya koymuştur.