Aylandız ateş düşürür

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Temmuz 2014 Güncelleme 04 Temmuz 2014, 00:00
Aylandız ateş düşürür

İÇİNDEKİLER

Aylandız çayı, özellikle ishal ve kanlı ishalde kabız edici etkisi için kullanılır. Spazm çözücüdür. Ateş düşürücü ve kusturucu etkiye sahiptir. Bağırsak solucanlarını düşürmeye yardımcı olur. Ancak fazla miktarda kullanıldığında zehirlenmelere neden olabilir.

MİKROPKIRAN KAYIŞKIRAN

Kayışkıran otunun suyu haricen egzama ve yara olan bölgelere bir pamuk yardımıyla sürülebilir. Güçlü bir idrar söktürücüdür. Terletir ve vücuda rahatlık verir. Böbrek ve mesane iltihaplarını gidermeye ve taş düşürmeye yardımcı olur. Mikrop öldürücü etkileri ile ağız, boğaz iltihapları ile yaralara karşı faydalıdır.

AYAK OTU KANI TEMİZLER

Ayak 1 metre kadar boyunda, ince, otsu bir bitkidir. Saponinler, silica ve turpentine adlı maddeler içerir. Toplanıp kurutulduktan sonra suda kaynatılarak kullanılır. En önemli etkisi romatizma ağrılarını azaltmasıdır. Ayrıca, kanı temizleyici, terletici ve idrar söktürücü etkilere sahiptir.

BAŞ AĞRISINA AVŞAR OTU

Avşar otu idrar artırıcıdır. Kabızlığı giderir. Adet söktürür. Kusturucu etkiye sahiptir. Ateş düşürücüdür. Öksürüğü keser ve balgamı söktürür. Sinirleri yatıştırıcı etkisi ile baş ağrısı ve migren şikayetlerini azaltmakta faydalıdır.

HERCAİ DAMARI KORUR

Hercainin toprak üstü kısımlarından çayı hazırlanabilir. Bu çayda idrar söktürür ve idrar yollarındaki iltihaplara karşı faydalıdır. Damar sertliğine karşı koruyucudur. Öksürüğü keser. Egzama başta olmak üzere, cilt hastalıklarına karşı etkilidir. Sarılıkta faydalıdır.

SARILIĞA GÜVEYFENERİ

Güveyfeneri denilen bu sebze patlıcangillerden olup kireçli topraklarda yetişir. Yemişleri kiraza benzer. C vitamini deposudur. Lezzeti acımtıraktır. Sarılık hastalığına faydalıdır. İdrar ve ter söktürür. Karında toplanan suyu boşaltır. Böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur.

MİDE AĞRISINA ÇIFITOTU

Yaprakları geniş, çiçekleri küçük ve sarı renklidir. Çiçekleri dallarının dışına çıkmış demetler şeklindedir. Acıdır ve kullanırken, tavsiye edilen dozu aşmamak gerekir. Kalp çarpıntılarını giderir. Zeytinyağı ile kavrulduktan sonra çıbanların üstüne konulursa adeta şifa olur. Mide ağrılarını dindirir.