Tavuklar hastalık yumurtluyor

Kapalı alanda hareket etmeden yetişen tavuklar strese girip, hastalıklı yumurtalar yumurtluyor. Kortizonlu ve klorla beyazlatılan yumurtalar organlarımızı vuruyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Haziran 2014 Güncelleme 18 Haziran 2014, 00:25
Tavuklar hastalık yumurtluyor

İÇİNDEKİLER

Sağlıklı beslenme konusunda önemli uyarılarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Yavuz Dizdar, gıda gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi. Normal koşullarda her tavuğun günde 2 yumurta verebileceğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Dizdar, "Piliçler 23 saat ışığa maruz bırakılıyor. GDO'lu yemlerle beslenip, kısa sürede satışa hazır hale geliyor. Bunun üzerine birde 40'a 40 santimetrelik kafeslere 3 tane pilici sığıştırıyorlar. Buda ciddi anlamda bir stresi anlamına gelir" dedi. Bunun da piliçlerde fazla kortizon salgılanmasına neden olabileceğini belirten Yrd. Doç. Dr.Dizdar, "Fazla kortizon salgılayan tavuklar kortizonlu yumurta yumurtlarlar ve dolayısıyla bu da bizim bolca kortizon alarakşeker, kalp, böbrek gibi hastalıklara davetiye çıkardığımızı gösterir" şeklinde konuştu.

'ASLA KOKMUYOR'
Yrd. Doç. Dr. Dizdar, klorun besinler için kullanılmasının kimse tarafından sorgulamadığını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: "Yumurtanın kabuğu geçirgendir. Klor rahatlıkla yumurtanın içine geçer. Zaten yumurtanın bembeyaz olması bunu gösteriyor. Ayrıca yumurtalar klorlandığı için asla kokmuyor." Diğer bir belirtinin de yumurtanın kabuğun zor kırılması olduğuna dikkat çeken Dizdar, "Endüstriyel yumurtalar, zor kırılır. Oysaki doğal yumurtalar böyle değildir" dedi.

ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ!
Pilicin yemiyle oynayarak yumurtanın içeriğinin değiştirilmesinin mümkün olduğunu ifade eden Dr. Dizdar şunlara dikkat çekti: "Omega-3, selenyum katkılı ve çinko takviyeli gibi yumurtalar yeni bir ürün piyasası oluşturdu. A vitamini zengini yumurtaların üretilmesi de mümkündür. Ancak bu durum hayvanın fizyolojisini değiştirir."

Az sürede çok üretim
Olabildiğince en çok yumurtayı en kısa sürede alıp, işletmelerin karlarını en yükseğe çıkarmaya çalıştıklarını dile getiren Doç. Dr. Yavuz Dizdar sözlerine şöyle devam ediyor: "Raf ömrünü uzatmak amacıyla yumurtaları yıkıyorlar. Bu da soğuk ortamlarda yumurtanın ömrünü 3 aya kadar uzatıyor."