Yata yata zayıfla

Ezberbozan Prof. Dr. Canan Karatay, yıllardır bilinenin aksine uyurken zayıflamanın mümkün olduğunu söyledi. Karatay formülünü ise şöyle açıkladı: Gece yemek yemeden ve erken saatlerde yatmak...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Haziran 2014 Güncelleme 11 Haziran 2014, 00:03
Yata yata zayıfla

İÇİNDEKİLER

Sabah egzersizi ile akşam egzersizi arasında fark var mı?
Tabii var. Sabah 05.00'e doğru uyanma hormonu kortizol salgılanır. Gece şeker düştüğü için sabah yapılan yürüyüş ile vücuttaki yağlar daha çabuk yanabilir, tabii suyumuzun yeterli olması şartıyla. Gece yatmadan önce yapılan 20 dakikalık bir yürüyüş ise özellikle geç saatlerde yemek yemiş olanlar için hazır enerjinin kullanılmasını sağlar.

Gece uyurken bile zayıflamak mümkün diyorsunuz...
Evet... Yemeği ya da bir tabak meyveyi yiyip yatmamış olmak uykuda salgılanacak olan leptin hormonun salgılanmasını sağlar. Biliyoruz ki, leptin hormonu depo yağlarımızın uyku sırasında enerji olarak kullanılmasını sağlayan hormondur. Yani normal şartlarda 23.00-24.00 saatlerinde yatıp uykuya daldıktan ortalama 1-2 saat sonra salgılanmaya başlanır. Sabah saatlerinde yani 02.00-05.00 arasında maksimum düzeyde salgılanır. Uyurken bile kilo vermenizi sağlar.

Çalışan kadınların düzenli beslenmesi çok zor oluyor. Acıkınca mide bastırılıp geçiştiriliyor öğünler. Ne önerirsiniz?
Mide bastırmak en tehlikeli tabirdir. Mideni, seni ve beynini aldatır ve vücudunuzun tüm hormonal dengesini alt üst eder. Yarım saat erken kalkıp kahvaltı yapın dinç olun, gün boyu enerjik olun. Çalışan hanımlar için pratik bir uygulama önerebilirim, 9-10 tane kayısı kıvamında yumurta haşlayın buzdolabına dizin, sabahları ayaküstü içine biraz tereyağı koyun ve 2 tane yiyin. Çalışıyorum diye kahvaltıyı geçiştirmeyin sakın. Ben 50 yıldır çalışıyorum kocama da çocuğuma da baktım, çalışmayı bahane etmesinler.

Sağlıklı yaşam için illaki diyet mi yapmak gerekiyor?
Sağlıklı beslenmenizi ve sağlıklı yaşama felsefesini öneriyorum, diyet demiyorum. Ama ne yerseniz yiyin her gün yürüyüş yapmadan sağlıklı yaşam olmaz. Sokakta yürünecek, ışık altında kapalı mekanlarda değil, yağmur çamur demeden açık havada yürünecek, yazın da denizde yüzülecek. Her gün en az 2-2.5 litre su içilecek.

Şekerin vücudumuza verdiği zararlar nelerdir?
Vücudun mineral dengesini bozar. Krom ve bakır eksikliğine neden olur. Kalsiyum ve magnezyum emilimini bozar. Vücutta su tutulmasını artırır. Kanda E vitamininin miktarını azaltır. Protein emilimini engeller. Protein yapısına zarar verir. Proteinlerin vücuttaki rolünde kalıcı değişikliklere yol açar. Dokuların esnekliğini ve işlevini bozar. Alkol gibi zehirleyicidir. Bağımlılık yapıcı bir maddedir. Alkolizme de neden olabilir. Vücut bağışıklık sistemini yıkar ve zayıflatır. Serbest oksijen radikallerinin artmasına ve strese neden olur. Serbest oksijen radikalleri, kanser ve erken yaşlanmanın temel nedenidir.

Süt sevmeyenlere ne önerirsiniz... Süt içmek şart mı?
Beyaz peynir, doğal ev yoğurdu ve ayran sütten daha iyi. Ben hayatımda hiç süt içmemişimdir mesela, yoğurt ya da ayran daha faydalıdır, fermantasyona uğradığı için...