Dert küpleri!

Öğrenciler yeni kurulan çocuk ombudsmanlığı birimine şikayet yağdırdı: Öğretmen ders anlatmıyor, bize fatura yatırtıyor... Tuvaletler rezalet, duvarlardan lağım suları akıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Mayıs 2014 Güncelleme 11 Mayıs 2014, 00:58
Dert küpleri!

İÇİNDEKİLER

Geleceğimizin emanetçileri olan çocuklarımız epey dertli çıktı. Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından ilk kez hayata geçirilen 'çocuk ombudsmanlığı', yani şikayetleri değerlendirip, çözüm bulan birim uygulaması meyvelerini verdi. 'Yalnız Değilsin' ismiyle çocukların doğrudan ombudsmana şikayette bulunmasını sağlayan sisteme, 1 ayda 26 çocuk başvurdu. Okul tuvaletlerinden, öğretmenlerinden, ıssız alanlardan şikayet eden çocuklar, okullarındaki uygulamalar ve belediye işlemlerinden dert yandı. Bazı çocuklar da çevre okullara gelmesine karşın, kendilerine tablet bilgisayar dağıtımına başlanmadığını bildirdi. Kadın ve Çocuktan Sorumlu Kamu Denetçisi Serpil Çakın, UNICEF ortaklığında hayata geçirilen sistemde şikayetlerin internet sitesi üzerinden alındığını söyledi. Çakın'ın verdiği bilgilere göre, çocuklardan gelen ilginç başvurular şöyle:

'CEP TELEFONUYLA OYNUYOR'
(Manisa'dan 15 yaşındaki öğrenci): Okul tuvaletleri rezalet, duvarlardan lağım suları damlıyor. Öğrencinin bu şikayeti üzerine okul müdürü ile iletişime geçildi. Okul müdürü de aynı durumdan şikayetçi olduğunu bildirince, sorunun çözümü için özel bir inceleme başlatıldı. (Adana'dan lise öğrencisi): Öğretmeniz ders anlatmıyor. Sürekli cep telefonuyla oynuyor ve bize faturalarını yatırtıyor. Kamu Denetçiliği Kurumu, bu durumu çocuğun okuluna iletirken, öğretmenin durumunu da soruşturmaya başladı.

'ÇOK ISSIZ, KORKUYORUZ'
(Konya'dan 9 yaşında bir çocuk): Okulumuzda 2 ayda bir öğretmen değişiyor. Bu bizim okul başarımızı etkiliyor. Kadrolu, sürekli bizimle ilgilenecek öğretmen istiyoruz. (Nevşehir, ilköğretim öğrencisi): Okulumuzun çevresi çok karanlık ve ıssız. Işıklandırma yok. Çok korkuyoruz. Çevrenin düzenlenmesini talep ediyoruz. Çevre okullara tablet bilgisayar geldi, bize niye dağıtılmadı? Belediyeler sürekli park yapmak yerine bize spor alanları oluştursun. Okulun çevresinde üst geçit yok. Cadde çok tehlikeli, üst geçit istiyoruz. Eğitim müfredatı sil baştan değişmeli ve sadeleştirilmeli.

6 dosya özel incelemede
Kamu Denetçisi Serpil Çakın, çocuklardan 26 başvuru alındığını, bunların bir kısmının telefonla yapılan geri dönüşlerle çözüldüğünü, 6'sının ise şikayet dosyasına dönüştürülüp, inceleme başlatıldığını belirtti. Çakın, henüz bu incelemelerin sonuçlandırılmadığını kaydetti.

Burcu ÇALIK