Çürüklere kakule tohumu

Ağrı ve kokuya hatta ciddi problemlere neden olan çürüklere dur demenin vakti geldi. Prof. Dr. Mocan 'diş çürüklerine kakule tohumu çiğneyin' dedi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Nisan 2014 Güncelleme 22 Nisan 2014, 01:11
Çürüklere kakule tohumu

İÇİNDEKİLER

Dişleriniz çok hassas ve çabuk mu çürüyor? Öyleyse yediklerinizi gözden geçirmelisiniz. Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, "Diş çürümesi veya çürükler, diş minesini aşındıran asitleri oluşturan şekerin ağızda parçalanmasıyla oluşur. Patates cipsleri, peynirli çerezler veya börekler ile kurutulmuş meyveler ağızda uzun süre kalabilen yiyeceklerdir" diyor. Bu besinlerden mümkün olduğunca kaçınmamız gerektiğini belirten Prof. Dr. Mocan, diş eti kanamaları ve çürüklerinden korunmak için şu önerilerde bulunuyor:

Şekeri hayatınızdan çıkarın
Şeker emmekten ve sakız çiğnemekten kaçının. Çünkü şeker ağzınızda durdukça vereceği zarar da artar. Şekerli, kolalı içecekleri, kahve ya da çay gibi şekerli içecekleri yudumlayarak ağzınızda tutmayın. Tatlının üzerine yeşil çay içmek dişleri korur. Tatlı yiyeceklerden sonra dişlerinizi fırçalayın ve bir fincan yeşil çay için. Kakule tohumu diş çürüklerini başlatan bakteriyi öldürür, kakule tohumu çiğneyin. Meyankökü diş çürüklerinin oluşumunu geciktirir. Hassas ve kanayan diş etleri bir diş eti hastalığının işareti olabilir. Ancak çoğu zaman beslenme yetersizliğinden kaynaklanabilir. Özellikle minik damarları güçlendirmeye yardımcı olan rutin adlı bioflavonoidlerle beraber C vitamini kompleksi takviyesi yapın. Bioflavonoidler, bitkisel yiyeceklerde özellikle meyvelerde, sebzelerde yemişlerde ve tohumlarda bulunur. Rutin özellikle karabuğdayda çok boldur. Dişeti kanamanızı tedavi etmek için flavonoid bakımından zengin üzüm, kereviz, kızılcık, elma gibi gıdalardan bol bol yiyin.