Ninni gibi besinler

Sabaha kadar yatakta bir o yana, bir bu yana dönenler dikkat! Süt, yoğurt, muz, yulaf ezmesi ve kıvırcık salata yiyerek deliksiz bir uyku çekebilirsiniz.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Nisan 2014 Güncelleme 07 Nisan 2014, 00:00
Ninni gibi besinler

İÇİNDEKİLER

Gün içerisinde koşuşturma, stres, gerginlik derken artık kafamızı yastığa koyar koymaz uyumak çok zor oluyor. Beslenme şeklimizin uykusuzluğa neden olabileceğini söyleyen Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, "Uyku düzenimizi etkileyen pek çok faktör vardır. Beslenme düzeni bu faktörler arasında ilk sıralarda yer alır" diyor. Prof. Dr. Mocan, daha rahat ve sağlıklı bir uyku için şu besinleri öneriyor.

Yoğurt-Ayran : Düşük yağlı bir yoğurt veya ayran da yine sütte olduğu gibi içerdiği triptofan ve kalsiyum sayesinde aralıksız bir uyku çekmeniz için birebirdir. Yulaf ezmesi: Çok miktarda tüketildiğinde, yüksek lif içeriğiyle bağırsaklarınızı olumsuz etkileyebilir. Yulaf ezmesinin 3 kaşığını yarım bardak az yağlı sütle hazırlayıp üzerine bir de tarçın serpin. Etkisine şaşıracaksınız. Tahıllı ekmek: Yorucu bir iş gününün ardından akşam yemeğinde, iki dilim tahıllı ekmek arasına bir parça ızgara hindi veya tavuk eti koyun. Ayranla birlikte tüketin. Süt: Kalsiyum ve protein zengini sütün vücut üzerinde yatıştırıcı etkisi vardır. Ilık süt ve 1 tatlı kaşığı kadar fıstık ezmesi, rahat bir uyku uyumanızı sağlar.

UYKU GETİREN ÇAYLAR

Melisa: Kaynamış bir bardak suya 1 tatlı kaşığı melisa otu atın. 5 dakika, kısık ateşte demleyip tüketebilirsiniz. Rezene: 1 fincan kaynar suya 1 çay kaşığı rezene atın. 10 - 15 dakika kadar bekleyip, içebilirsiniz. Papatya: 1 tatlı kaşığı papatya çiçeğini, kaynamış suya koyun. 10-15 dakika demleyip süzerek için. Sarı Kantaron Otu: Suyu kaynatıp, bitkileri içine atın ve demleyin. Günde 2 defa içebilirsiniz. Pasiflora: Kurutulmuş veya taze pasiflora otunu 3-5 gr. kaynamış suya koyun. 5-7 dakika sonra hazır olur.

Bal dinlendirir: Balın içindeki oreksin isimli doğal içerik beynin kendini kapatıp dinlenmesine yardımcı olur. Hindiba: Brokoli, brüksel lahanası, kıvırcık lahana, hindiba gibi sebzeler rahatlatıcı etkiye sahiptir. Kıvırcık salata: Akşamları kıvırcık salata yemek daha iyi uyumanıza yardım eder. Kıvırcık, lactucine diye bilinen sakinleştirici mineral içerir. Bu madde gevşeme sağlar. Karbonhidrat kokteyli: Akşam yemeğinizde karabuğday, kinoa (gluten içermeyen bir tür tahıl), darı, arpa ve tatlı patates gibi karbonhidrat içeren yiyeceklerden bir karma hazırlayın. Karbonhidrat insülinin serbest kalmasını sağlar, bu da triptofanın beyne iletilmesi için gereklidir. Muz: Zengin triptofan, magnezyum ve potasyum içeriğiyle muz, kaslarınızı gevşetip sizi rahatlatır. Derin bir uykuya dalmanızı sağlarken, uyku kalitenizi de artırır.