Zatürreye savaş açın

'H3N2' virüsü, zatürre paniğine yol açtı. Prof. Dr. Mocan ise uyardı: Meyan kökü ve roka hastalığa kalkan olur

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Ocak 2014 Güncelleme 14 Ocak 2014, 00:00
Zatürreye savaş açın

İÇİNDEKİLER

Türkiye' yi kırıp geçiren "H3N2" virüsü nedeniyle zatürre vakaları arttı. Vatandaş ise paniğe kapıldı. Her virüste olduğu gibi H3N2'nin de zatürre riski taşıdığını söyleyen Prof. Dr. Ziya Mocan, "Grip deyip geçer diye düşünmeyin. Uzun süren ateş, balgamlı öksürük, gögüs ağrısı, kanlı balgam, bilinç değişiklikleri ve baş dönmesi gibi belirtiler zatürreyi akla getirmelidir. En kısa sürede hekime başvurulmalıdır" dedi. Zatürrenin ölüm nedenleri arasında üst sıralarda yer aldığını belirten Prof. Dr. Mocan, özellikle 65 yaş üstü kişilerde zatürrenin ölümcül olabileceğini açıkladı ve ekledi: "İleri yaş, kalp, böbrek, şeker ve bağışıklık sistemi hastalıkları ve grip salgınları, zatürrenin başlıca risk faktörleridir."

BESLENME KALKANI
PROF. Dr. Mocan, zatürreye karşı düzenli beslenmenin önemine dikkat çekti. Bol meyve ve sebze yenilmesi konusunda uyaran Prof. Dr. Mocan, meyan kökü, roka, karabaş otu, sarı kantaron çayının zatürreye iyi geldiğini açıkladı. İşte Mocan'ın zatürreye karşı önerileri:
* MEYAN KÖKÜ: Göğsü yumuşatır, balgamı söktürür ve öksürüğü keser. Çay olarak tüketilir.
* YABAN MERSİNİ ÇAYI: C vitamini deposu yaban mersini, boğaz ağrısına iyi gelir. Günde 2 bardak çay
olarak tüketilmelidir.
* SARI KANTARON ÇAYI: İçeriğindeki bileşenler, antidepresif ve çok güçlü antiviral etkilere sahiptir. Virüslere karşı savaş açar. Bunun yanı sıra gerginlik, uykusuzluk ve depresyona karşı da etkili olduğu bilinir. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş kantaron çayı, aç karnına veya öğün aralarında, soğutulmadan içilir. Bu çay, yara tedavisinde de kullanılır.
* MENEKŞE ÇİÇEĞİ ÇAYI: Balgam söktürür. Bronşit, nezle, boğmaca ve diğer balgamlı hastalıklara çok iyi gelir.
*
AYVA YAPRAĞI ÇAYI: Balgam söktürücüdür. Vücudun direncini artırır ve stresi azaltır. Ayva yaprağı çayı, günde en fazla
2 bardak içilmelidirir.

* SİRKE VE BAL KARIŞIMI ÇAYI: Doğal elma sirkesinin en etkili kullanım biçimi, çiçek balı ile karıştırılarak oluşturulur. 1 bardak ılık su, 1 tatlı kaşığı elma sirkesi, 1 tatlı kaşığı çiçek balını karıştırıp için. Bu çay, bağışıklık sistemini güçlendirir, gribin etkilerini azaltır.