BESLENME KALKANI
PROF. Dr. Mocan, zatürreye karşı düzenli beslenmenin önemine dikkat çekti. Bol meyve ve sebze yenilmesi konusunda uyaran Prof. Dr. Mocan, meyan kökü, roka, karabaş otu, sarı kantaron çayının zatürreye iyi geldiğini açıkladı. İşte Mocan'ın zatürreye karşı önerileri:
* MEYAN KÖKÜ: Göğsü yumuşatır, balgamı söktürür ve öksürüğü keser. Çay olarak tüketilir.
* YABAN MERSİNİ ÇAYI: C vitamini deposu yaban mersini, boğaz ağrısına iyi gelir. Günde 2 bardak çay
olarak tüketilmelidir.
* SARI KANTARON ÇAYI: İçeriğindeki bileşenler, antidepresif ve çok güçlü antiviral etkilere sahiptir. Virüslere karşı savaş açar. Bunun yanı sıra gerginlik, uykusuzluk ve depresyona karşı da etkili olduğu bilinir. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş kantaron çayı, aç karnına veya öğün aralarında, soğutulmadan içilir. Bu çay, yara tedavisinde de kullanılır.
* MENEKŞE ÇİÇEĞİ ÇAYI: Balgam söktürür. Bronşit, nezle, boğmaca ve diğer balgamlı hastalıklara çok iyi gelir.
* AYVA YAPRAĞI ÇAYI: Balgam söktürücüdür. Vücudun direncini artırır ve stresi azaltır. Ayva yaprağı çayı, günde en fazla
2 bardak içilmelidirir.
* SİRKE VE BAL KARIŞIMI ÇAYI: Doğal elma sirkesinin en etkili kullanım biçimi, çiçek balı ile karıştırılarak oluşturulur. 1 bardak ılık su, 1 tatlı kaşığı elma sirkesi, 1 tatlı kaşığı çiçek balını karıştırıp için. Bu çay, bağışıklık sistemini güçlendirir, gribin etkilerini azaltır.