Kanserin ilacı brokoli

Prof. Dr. Ziya Mocan, kanserin şifresini kırdı. İlaç etkisi yapan brokolinin, tümörlü hücreleri yok ettiğini ve hastalık riskini önemli oranda düşürdüğünü açıkladı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Ocak 2014 Güncelleme 07 Ocak 2014, 00:00
Kanserin ilacı brokoli

İÇİNDEKİLER

Genetik faktörlerin yanı sıra kötü beslenme ve stres gibi etkenler kanser hastalığını gün yüzüne çıkartıyor. Dünyada her yıl 12 milyon kişinin kansere yakalandığına dikkat çeken bilimadamları, brokolinin hastalıkla mücadelede ilaçlar kadar etkili olduğunu belirtiyor.

SEBZELERiN STARI
Brokoli, çok güçlü antikanserojen bileşenleriyle sebzelerin starı haline geldi. Medical Park Fatih Hastanesi'nden Prof. Dr. Ziya Mocan, brokolinin kanser başta olmak özere kalpdamar hastalıklarını ve tansiyonu önlemede önemli rol aldığını açıkladı. Prof. Dr. Mocan, brokolinin yararlarını sıraladı:

TÜMÖRÜ ENGELLER
Brokolide bulunan "indol" adlı bileşikler, kanserin silahıdır. İndoller, hassas hücrelerde tümör oluşumunu tetikleyen östrojenleri etkisiz hale getirir. İçeriğindeki "betakaroten" ise vücuttan zararlı maddelerin atılımını hızlandırır. Günlük bir dal brokoli, beta-karoten ihtiyacının yarısını, günlük C vitamini ihtiyacının ise iki katını karşılar. Hücre zarını hasarlara karşı koruyan güçlü bir antioksidan olan betakaroten, yemek borusu, mide ve bağırsak kanseri riskini azaltır.

ENFEKSİYONU KOVAR
C vitamini ile brokoli, bağışıklık sisteminin enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlar. Yani özellikle bu mevsimde brokoli pek çok gribal enfeksiyonların engellenmesinde etkili olur. Mucize sebze, kan basıncını normalleştirir. Yüksek tansiyonu düşürür. Demir eksikliğini giderir. Çiğ ya da pişirilerek tüketilebilen brokolinin, "vitamini suya geçtiğinden" haşlama suyunun da değerlendirilmesi önemlidir.

ETiN YANINDA TÜKETiN
Brokoli, et yemeklerinin yanında mutlaka tüketilmeli. Çünkü bu sebze, etin kansere neden olabilecek zararını yok eder. Brokoli haşlarken biraz limon sıkarsanız kokusunu alır ve faydaları daha da artar.

ANTİOKSİDAN KAYNAĞI

Serbest radikaller, vücudumuz için en tehlikeli toksinlerdir. Kansere, damarsal yapı bozukluklarına, yaşlanmaya neden olurlar. Zararlı moleküllerle savaşıp, onları yok eden, zararsız hale getirilmesini ve vücuttan atılmasını sağlayan kimyasal maddelere "antioksidan" denir. Brokoli ise serbest radikallerle savaşır ve doğal antioksidan görevi üstlenir.