Yüksek tansiyon böbrekleri vurur

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Ocak 2014 Güncelleme 05 Ocak 2014, 00:00
Yüksek tansiyon böbrekleri vurur

İÇİNDEKİLER

* Doktor bey annemin böbrekleri çürümüş. Üre testi yaptırıyoruz. Belki diyalize girecek. Ben de böbreklerime baktırmak istiyorum. Hangi tahlilleri yaptırmalıyım?
Annenin böbrek yetmezliğine neden olan hastalık kistrli böbrek hastalığı gibi ailesel geçişli olabilir. Şeker hastalığı ve hipertansiyon gibi hastalıklar da kalıcı böbrek yetmezliği yapabilir. Tüm ailenin bu riskler açısından muayene edilmesi faydalı olur. Böbreklerinizin ne kadar iyi derecede süzebildiğini kontrol için özellikle BUN ve kreatinin testlerini yaptırabilirsin. Ayrıca sodyum ve potasyum veya kalsiyum gibi elektrolit testleri de istenebilir.

* 3 yıldır şeker hastasıyım. 'İleriki yaşlarda cinsel gücünü etkiler' dediler. Son 4 aydır cinsel hayatım abuk subuk. Bazen çok istekli olsam da sertleşemiyorum. Bazen isteğim olmuyor. Şimdiden böyleyse sonrası ne olur? Nelere dikkat etmeliyim?
Diyabet hastalığının cinsel yaşam üzerine uzun süreli etkileri ve kısa süreli etkileri var. Hem uzun hem de kısa süreli etkileri azaltmak için kan şekerini iyi kontrol etmelisin. "Hastalığa uygun diyet yapmayan iflah olmaz" deriz. Kan şekeri çok düşer veya çok yükselirse bu tip şikayetler olabilir. Cinsel ilişki öncesi hafif tokluk hali uygun olacaktır. Düzenli beslenme, düzenli hareket, yeterince su tüketimi ve düzenli ilaç kullanımı olmazsa bu şikayetler tekrarlayabilir. Uzun süreli etkilerin tedavisi ise bu kadar yüz güldürücü değildir.

* Doktor bey 10 gündür küçük idrarım inceldi. Sürekli idrara çıkmak istiyorum. Antibiyotik kullandım. Aynıyım. Maydanoz çayı iyi gelir mi?
Anlattığın şikayetler oldukça önemli. İdrarın bedenden dışarı atılmasını sağlayan boruya üretra diyoruz. Bu boru daralırsa bu şikayetler gelişebilir. İdrada incelme, idrar debisinde azalma, idrarda yanma, idrarını tam boşaltamama şikayetleri olabilir. Üretra darlığı travma, geçirilmiş iltihabi hastalıklar, bazı ameliyatlar ve düzgün olmayan üretral girişimler sonucu gelişen iyileşme dokusuna bağlı olarak ortaya çıkar. Çayı yine içersin. Faydalıdır. Ama bu hastalık ihtimali doktor muayenesi gerektirir. Hiç idrar çıkartamayacağın hali bekleme.

* Üniversite 2. sınıfta okuyorum. Gazım, ara ara kabızlığım oluyor. Oda arkadaşımın dayısında da aynı şikayet varmış. İltihaplı bağırsak hastası çıkmış. Ben bağırsak iltihabı olursam okulu bitiremem. Herkeste kabızlık, gaz olmaz mı? Bu hastalıkta başka şikayetler de olur mu?
Kuruntular seni hasta eder. Önce evhamından kurtul. Her hastalık her bedende farklı şikayetlerle ortaya çıkabilir. Ülserli bağırsak iltihabı hastalığı olan 'ülseratif kolit' sadece kabızlıkla tariflenmez. En çok bilinen şikayetleri ishal, acil dışkılama hissi, karın ağrısı ve dışkılamayla birlikte veya dışkılama olmaksızın oluşan rektal kanamadır (rektal kanama=makattan kan gelmesi). Bazı hastalar kendilerini iştahsız, yorgun hissedebilir ve kilo kaybetmiş olabilirler. Kanama genelde hafif olmakla birlikte bazen ciddi seviyede olabilir ve anemi (kansızlık) meydana gelebilir. Eklem ağrısı, gözlerde şişlik, kızarma ve karaciğerle ilgili problemler görülebilir. Bu problemler kolit düzeldikten sonra iyileşebilmektedir. Şşikayetlerinin çoğu bunlara benzemiyor. Mutlaka iç hastalıkları uzmanına muayene ol.