Kansızlığa kuşkonmaz

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Aralık 2013 Güncelleme 20 Aralık 2013, 01:00
Kansızlığa kuşkonmaz

İÇİNDEKİLER

Özellikle kadınların sık yaşadığı kansızlık, günlük hayatı önemli ölçüde sekteye uğratıyor. Kullanılan ilaçlar bir yana kansızlıkla mücadelede doğru beslenme büyük önem taşıyor. Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, kansızlık ile baş edebilme yollarını şöyle anlattı: Anemi yani kansızlık; alyuvar sayısının eksilmesi ve/ veya hemoglobin molekülleri sayısının azalmasıdır. Belirtileri halsizlik, enfeksiyonlara duyarlılığın artışı ve konsantrasyon bozukluğudur. Daha ağır olduğu durumlarda dokulara oksijen sağlanmasında bozukluk ortaya çıkabilir; bunun sonucunda nefes darlığı ve letarji (aşırı uyku hali, uyuşukluk) olabilir. Aneminin en yaygın sebebi, demir eksikliğidir; ancak tek bu değildir. Folik asit eksikliği de alyuvar sayısı azaltabilir. Bakır, B6 ve B12 vitamini eksikliği de alyuvar oluşumunu bozabilir, ancak bu sebeplerle oluşan anemi nadir görülür. Kansızlıkla mücadelede beslenme büyük önem taşır.

KAFEİNLİ İÇECEKTEN KAÇININ
Yemek yerken kahve ya da diğer kafeinli içecekleri içmeyin; çünkü bunlar demirin emilimini engelleyebilir.
Demirle birlikte C vitamini içeren besinler yiyin, C vitamini demirin emilimini kolaylaştırır.
Kırmızı et, kuruyemiş, brokoli, Brüksel lahanası, kuşkonmaz bol miktarda demir içerir. n Folik asit eksikliğine bağlı anemiye karşı kuru fasulye, ayçiçeği çekirdeği arada bir de karaciğer yemek
önemlidir.

TAŞIT TUTMASININ İLACIZENCEFİL ÇAYI
UÇAK ya da araba ile yolculuk yaparken mide bulantısı olması, yani taşıt tutması (özellikle de yokuş aşağı ya da yokuş yukarı) iç kulaktaki bir sorun nedeni ile oluşur. Siz de bu konuda sıkıntılıysanız kurtuluşunuz zencefil olacaktır. Zencefil, Çin tıbbının da çok kullandığı bir bitkidir ve güçlü bir bulantı gidericidir. Hızlıca bir zencefil çayı hazırlamak için birkaç dilim taze zencefil kökünü bir çay süzgecine koyun, bunu bir demliğe yerleştirin ve kaynayan suda 10 dakika bekletin. Bir ya da iki fincan zencefil çayı bulantınızı azaltacaktır.

ENGİNARLI ENERJİ
A-C vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, demir, manganez ve fosfor mineralleri zengini enginar, cinsel gücü artırıp, vücudu kuvvetlendirir. Enginarın faydaları şöyle:
Karaciğeri korur, karaciğer hastalıklarının çabuk iyileşmesini sağlar. n Böbrek ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur.
Kandaki şeker oranını ayarlar, kolestrolü düşürür. n Vücuda dinçlik verir.
Kalp sağlığı için faydalıdır