Bademciğe böğürtlen

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Aralık 2013 Güncelleme 04 Aralık 2013, 00:00
Bademciğe böğürtlen

İÇİNDEKİLER

Böğürtlenin meyvesinden, yapraklarından ve köklerinden faydalanılır. Yaprakları kaynatılarak suyu ile gargara yapılırsa ağız, diş eti ve bademciklerdeki iltihaplara iyi gelir. Kökleri kaynatılarak suyu içilirse böbrek kumunun ve taşlarının düşmesine yardımcı olur. Böğürtlenden şurup ve reçel de yapılır. Şurubu göğüs ve solunum yolları rahatsızlıklarında oldukça yararlıdır.

Bakla öksürüğü keser
Kuru bakla hazmı kolaylaştırır. İdrar yollarını temizler. Böbrek ağrılarını hafifletir, kum ve taşların dökülmesine yardımcı olur. Göğüs hastalıkları ve öksürüğe iyi gelir. Ama şekeri yükseltir, diyabetlere önerilmez.

Böbrek ağrısına badem
Bademin içinde bol miktarda E vitamini, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve fosfor bulunmaktadır. Vücuda, beyne ve göze kuvvet verir. Yüksek kalori değeriyle kilo almaya yardımcı olur. Baş ve böbrek ağrılarını hafifletir. Soğuk algınlığı ve bronşite iyi gelir. Badem yağı ise hassas ve kuru ciltlere sürülürse cildi besler ve pürüzleri giderir.

Mısır diş fırçası gibi
Çok iyi bir enerji kaynağı olan mısır vücuda ve zihne enerji verir. Yorgunluğu giderir. Bağırsakları yumuşatır. Mide şikayetlerini azaltır. Göz ve diş sağlığı için faydalı bir besin olan mısır böbreklere de yararlıdır. Mısır püskülü ise tam bir potasyum deposudur.

Diyabet ilacı mahlep
Mahlep ağacının tohumu kumarin, silisilik asit ve prusik asit içerir. İdrar ve balgam söktürücüdür. Nefes darlığı ve sıtmaya karşı faydalıdır. Ağrı kesicidir. Vücuda kuvvet verir ve cinsel isteği arttırır. Şeker hastalarına ve prostat şikayeti olanlara iyi gelir.

Kansere karşı köri
Köri Asya'da binlerce yıldır yemeklere sos olarak katılmaktadır. Sindirime yardımcı olur. Köri çayla birlikte tüketilirse kilo vermede etkilidir. Çok fazla köri tüketen kişilerin kansere yakalanma oranını düşüktür. Körinin içinde yer alan maddenin kanserin ilerlemesini durdurucu özelliği vardır.

Ateş düşürücü kızılcık
Kızılcık, C vitamini açısından çok zengindir. Vücut direncini arttırır. Bağırsak yaralarına iyi gelir. Gazı önler. Ağız yaralarını giderir. Yaprağı ezilip yaraya sürülürse iyileşmesine yardımcı olur. Ağacının kabukları kaynatılarak etkili bir ateş düşürücü elde edilir. Kabukları yaralara mikrop öldürücü olarak serpilebilir.

Romatizmaya ökse otu
Ökseotu meyvelerinin yakı sakızı ile ezilmesiyle elde edilen karışım, Doğu illerinde yakı halinde romatizma ağrılarının giderilmesinde kullanılmaktadır. Ezilmiş meyveler çıban üzerine konarak cerahatin dışarı çıkması sağlanır. Meyveleri zehirlidir ve kesinlikle yenmemelidir.