Et-süt-yumurta ye kilo ver

"Ne yaptıysam kilo veremedim" diyorsanız bu haberi dikkatli okuyun! Çünkü bu haberdeki önemli bilgiler sizi zayıflatacak...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Kasım 2013 Güncelleme 21 Kasım 2013, 00:00
Et-süt-yumurta ye kilo ver

İÇİNDEKİLER

Birçok diyeti denediz ve kilo veremediyseniz, üstelik kilo aldıysanız insülin direnciniz olabilir. Hastalarına yüzlerce kilo verdirmesiyle tanınan ünlü Prof. Dr. M. Ziya Mocan, zayıflamanın önündeki en büyük engellin insülin direnci olduğunu söyledi. İnsülinin kilo vermeyi engellenmenin yanı sıra kilo bile aldırdığını söyleyen Mocan, "Bu bir hastalıktır ve bu hastaların yüzde 80'ni kiloludur. Ayrıca vücutları su tutar ve ödem yapar" dedi.

İNSÜLİN DİRENCİ NEDİR?
İnsülin hormonu karbonhidrat ve yağ metabolizmasını düzenler. Ancak insülin direnci durumunda karaciğer, kas ve yağ dokusu, kandaki fazla şekeri hücre içine almaz. Böylece kan şekeri yükselir. Ayrıca, yağ metabolizması da bozulmaya başlar, dolaşımdaki yağı depolayamaz ve kandaki yağ asit miktarı artar. M. Ziya Mocan'dan önemli tüyolar...

NASIL ANLARSINIZ?
İnsülin direnci yüksek hastalarda doyma sorunu olduğunu belirten Ziya Mocan, "Yemek yedikten 2 saat sonra yeniden acıkıyorsanız, açken fenalık hissi geliyorsa, terliyorsanız, başınız dönüyorsa ve hatta ellerinizde titremeler oluyorsa hemen bir doktora gitmelisiniz. Çünkü bunlar insilün belirtisidir" dedi.

TAŞ DEVRİ DİYETİ
İnsülin direnci yüksek hastalara "Taş Devri Diyeti" olarak bilinen protein ağırlıklı beslenme modelini önerdiklerini söyleyen Ziya Mocan, "Diyet, hastalara yavaş yavaş kilo verdirirken, şeker düzeylerini kontrol altına alıyor. Karbonhidrat alınmadığı için hızlı şeker oynamaları yaşanmıyor" dedi.

ÖĞLEN SINIRSIZ IZGARA
Bu
diyette yağsız süt ve peynir kullanılıyor, sabah kahvaltısında yumurta ve en fazla bir dilim ekmek var. Öğlenleri istendiği kadar ızgara et yenebiliyor. Ancak karbonhidrat alınmıyor. Böylece hastaların sürekli tok olması sağlanıyor. Ayrıca günde yarım saat yürüyüş yapılması tavsiye ediliyor.

SÜT VE YUMURTA TÜKETİN
Bunlar sofranızda mutlaka olmalı: Yumurtanın beyazı süt ve süt ürünleri, tavuk, et, fıstık, baklagiller ve tam tahıllı ürünler...

EKŞİ ELMA YİYİN
Şeker ve şekerli yiyecekleri kesip atın diyen Prof. Dr. Mocan, "Hastanın insülin direnci yüksekse şekerli meyvelerden uzak durulmalı. Üzüm, hurma yememeli, elma, armut yemeli. Hatta ekşi yiyecekleri tavsiye ediyoruz çünkü ekşi meyveler dahil bunlar metabolizma hızlandırır" dedi.

PROTEİN AĞIRLIKLI BESLEN
Bu hastalığa sahip kişilere protein diyeti önerdiklerini söyleyen Mocan, "Beslenme şeklimizi protein ağırlıklı yapmalıyız. Örneğin, yumurtanın beyazı, süt, tavuk ve et yenmeli" dedi.