Baharatlarla mikropları kırın

Uzmanlar, kanserden boğaz enfeksiyonlarına kadar birçok hastalığa iyi gelen baharatların çay olarak içilmesini önerdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Kasım 2013 Güncelleme 02 Kasım 2013, 00:00
Baharatlarla mikropları kırın

İÇİNDEKİLER

Havaların soğuması ve kapalı mekânlarda daha fazla zaman geçirilmesi gribal enfeksiyon riskini arttırıyor. Mikrobik hastalıklardan korunmada baharatlı çayların önemini vurgulayan Prof. Dr. Erdem Yeşilada, "Baharatlı çaylar, mikrop kırıcı ve rahatlatıcı etkileri nedeniyle sizi hastalıklardan uzak tutar" dedi. Yeşilada, karanfil, karabiber ve zerdeçalın etkileri hakkında şunları aktardı:

KARANFİL İLE YANGINI SÖNDÜRÜN
Karanfilin ağız ve boğaz enfeksiyonlarında antiseptik özelliği gösterdiğini ve ağrı hafifletici etkisi olduğunu söyleyen Yeşilada, "Soğuk algınlığında çay olarak içilmesi ya da gargara olarak uygulanması yararlıdır. Ayrıca antibiyotiklerin etkinliğini de arttırır" dedi.

ZERDEÇAL KARACİĞER HASARINI ÖNLÜYOR
Zerdeçal, yangı giderici, tümör önleyici ve antimikrobiyel etkileri deneysel çalışmalar ile ortaya konulduğuna dikkat çeken Yeşilada, "Ayrıca karaciğer hasarını önleyici, antioksidan ve kan lipit seviyesini koruyucu etkileri bilinmektedir. Zerdeçal içerisindeki temel bileşenlerden kurkuminoitlerin, kanserlerin önlenmesi ve tedavisinde etkili olduğu ortaya koymaktadır" dedi.

KARABİBER KANSERDEN KORUR

Top ve toz karabiber ile hazırlanan çayı içmenin ve gargara şeklinde kullanmanın boğaz enfeksiyonlarında iyileştirici etkisin olduğu söyleyen Yeşilada, "Bilhassa boğazda soğuk algınlığı belirtilerinin ilk hissedildiği süreçte uygulanması durumunda daha etkili olabilmektedir. Ayrıca bağışıklık sistemini düzenleyici, yangıyı ve spazmları giderici, kanserleşmeyi önleyici etkileri bildirilmektedir" dedi.