Sakız mide fıtığı yapıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Ekim 2013 Güncelleme 31 Ekim 2013, 00:00
Sakız mide fıtığı yapıyor

İÇİNDEKİLER

* Doktor bey, 2 aydır sürekli öksürüyorum. Göğüs hastalıkları uzmanına muayene oldum. O da mide endoskopisi yaptırmamı istedi. Bana da garip geldi. Mide uzmanı değil ama mide filmi istedi. "Mide fıtığından şüphelendim" dedi. Ne yapmalıyım?
Evet başta garip gelebilir. Ama sürekli öksürük şikayeti yapan en sık hastalıklardan biride mide fıtığı ve buna bağlı ortaya çıkan reflüdür. Göğüs uzmanı muayenesi normal çıkmıştır. Uzmanda diğer ihtimallerin araştırılmasını istemiştir. Yemek borusunun karnımızın içine indiği boşluktan midenin yukarı çıkmasına mide fıtığı denir. Dışardan gözle görülmez. Alışkanlıkların hastalığın şiddetini arttırır. Düzeltmezsen ameliyatlık hale gelebilirsin. Öğün sayısını arttır. Az az, sık sık yemek ye. Yemekten sonra yatılma. Belden yukarı yükselecek şekilde yatağını düzenle. Gazlı ve asitli içeceklerden sakın. Aşırı sıcak, soğuk, baharatlı, yağlı besinler tüketme, zayıfla, karnını sıkan çamaşır ve kemer kullanma. Sakız çiğnemek, kuru yetmişleri fazla yemek sıkıntıyı tekrarlatır. Alkol, sigara varsa hastalıktan kurtulamazsın. Mutlaka bırak. Şişmandan zayıfla. Ameliyatlık hale gelmeden önlem al.

* Doktor bey, yeni evliyim. Eşimi tanımadan evlendim. 1 aydır sık sık cinsel ilişkiye girmek istiyor. Benimde her defasında ciddi ağrım oluyor. Hemen şikayetçi olmak istemiyorum. Ama doktora gitmek istersem, "Şimdi ortada ne varki doktora gitmek istiyorsun" derse diye bir şey söylemiyorum. Ciddi bir hastalığım olabilir mi?
Olabilir. Eşinle bu konuyu mutlaka paylaş. Öncelikle ağrının nedenini bulalım. Mutlaka kadın, hastalıkları uzmanı muayenesi gerekir. Cinsel birleşme sırasında ağrı, acı, yanma, batma gibi hoşnutsuzlukhuzursuzluk durumlarına "disparoni" yani "cinsel ilişki ağrısı" denir. Kadınlarda sık karşılaştığımız bir durumdur. Ayrıca psikolog veya psikiyatrist desteği de gerekebilir. Yaklaşık olarak % 70 jinekolojik, %30 psikolojik sebeplerden kaynaklanır. İhmal etmeyin. Yoksa cinsel ilişki düşüncesi ağrı ve huzursuzluk yaratacağından geleceğinizi olumsuz etkiler.