Güçlü kemik için tarhana

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Ekim 2013 Güncelleme 29 Ekim 2013, 00:00
Güçlü kemik için tarhana

İÇİNDEKİLER

* 55 yaşındayım. Menopoza girdim. Tabii beslenerek kemik erimesinden korunmak istiyorum. Kalsiyum için tüketmem gereken besinler neler?
Bütün mesele kalsiyum almak değil. Güneşe temas ederek D vitamini almalı, bol bol hareket etmeli ve dengeli beslenmeliyiz. Ayrıca sütün adı çıkmış. maydanoz, nane, üzüm pekmezi, tarhana, asma yaprağı, kuru fasülye ve kuru bamyanı 100 gramında 100 gram sütte bulunandan en az 2 kat fazla kalsiyum bulunur. Keçi boynuzundaki kalsiyum miktarıda sütten çok fazladır. Yine de süt ve süt yerine geçen yoğurt, peynir ve süttozu gibi sütten yapılan besinler ile günlük kalsiyum ihtiyacımız karşılanabilir. 19-50 yaş arası erişkinlerin günde 1000 miligram kalsiyum alması gerekir. Yetişkinlerde günlük süt tüketiminin en az 500 gram olması önerilmektedir. Bir orta boy su bardağı (200 cc) süt veya yoğurt veya iki kibrit kutusu büyüklüğünde peynir bir porsiyondur. Menapoz sonrası kadınların ise 3-4 porsiyon süt ve yerine geçen besinleri tüketmeleri gerekir.

*
Çocukluğumdan beri turşuyu çok severim. Babamın tansiyonu yüksek. Benim de yaşım 23. Turşu tansiyonumu tetikler mi? Bir de turşu insanı beslemez mi?
Besler! Tansiyon yüksekliği hastalığını besler. Turşulama gıdaları saklarken mikrop tutmasın diye yapılır. günümüzde sebze ve meyveye ulaşım oldukça yaygınlaştı. Yaklaşı yüzde 15 ve üstü oranda tuzlu su içinde bekletilerek gıdaların saklanmasına gerek kalmadı. Ayrıca yeşilbiber, yeşil fasulye, yeşil domates, salatalık, lahana, karnabahar gibi sebzelerin turşu halinin besleyici değeri yüksek değildir. Tadımlık olursa bir şey demem ama düzenli tüketilmesi damar sertliği ve hipertansiyon gibi buna bağlı hastalıkların görülme sıklığını arttırabilir. Babadan gelen yatkınlığı düşünecek olursan can boğazdan gitmesin.

*
Doktor bey 4 aylık gebeyim. Fazla hareketli değilim. Eskisi kadar gündüz dolaşmıyorum. D vitaminine ihtiyacım var mı? İlaç almam gerekir mi?
Doktorunla görüşerek alabilirsin. Gebe ve emzikli kadınların, iyi beslenmesi ve güneş ışınlarından yeterince yararlanması, hem kendileri hem de bebeklerinin D vitamini gereksinmesi açısından önemlidir. Ancak, anne sütündeki D vitamini çocuğun gereksinmesini karşılayacak düzeyde değildir. Bebeğin de güneşlendirilmesi önemlidir. Sonbaharda ve kışın doğan bebeklerin gereksinmelerinin karşılanması zordur. Bu nedenle doktor tavsiyesine göre ilave D vitamini verilmelidir.

*
45 yaşındayım. Miyom ameliyatı oldum. 4 ay geçti. 2 ay önce ilk kez cinsel ilişkiye girmeyi denedim. Çok acı çektim. O zamandan beri de korkuyorum. Acaba ameliyat hatalı yapılmış olabilir mi?
Genellikle ameliyat sonrası iyileşme dönemleri ile ilgili farklılıklar, yapışmalar söz konusu olabilir. Hatadan ziyade beklenen ihtimaller olarak takip edilir. Bu tarif ettiğiniz durum vajinismus olarak da düşünülebilir. Cinsel ilişki başında veya sırasında ağrı, acı, yanma, batma hissetme kaygısı kişinin, kendisini kasmasına neden olabilmektedir. Buna vajinismus denir. Kasılma derin ise hazzın azalmasıyla vajinal kuruluk ve bunun sonucunda daha fazla acıya yol açarak kişiyi kısır döngüye sokabilir. Bu kısır döngünün sürekliliği de kişiyi cinsel ilişkiden soğutup zamanla cinselliği tamamen kapatmasına yol açabilir. Vajinismusa bağlı ağrı sorunların tedavisinde cinsel terapilerin uygulanabilir.