Mürdüm eriği stres düşmanı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Ekim 2013 Güncelleme 04 Ekim 2013, 00:00
Mürdüm eriği stres düşmanı

İÇİNDEKİLER

* Kilolarımdan nasıl kurtulurum bilmiyorum. "Lahana çorbası iç, bir haftada 3 kilo verirsin" diyorlar. Bir zararı olur mu?
Tembellikten vazgeç. Sağlıklı hale gelirsin. Hedef kilolardan kurtulmak değil. Hedefimiz sağlıklı yaşamak. Kilolardan kurtulmak için başına hastalık saran bir sürü insan var. Tek yönlü beslenme diyetleri uygun değil. Sana uygun planlamayı doktorunla yapabilirsin. Zayıflamak trikotaj değil özel terzilik ister. Her okuduğunu yapmaya kalkma. Ne bedenin ne de ruhun sıkıntıdan kurtulmaz. Önemli olan yediğinden fazla harca. İsteklerini kontrol et. İhtiyacın kadar ye. Gerektiği kadar harca. Fazla kilolar geldikleri gibi giderler. Yeterince su iç. Acıkmadan ye, doymadan kalk. 'Bir de hastalık var mı, yok mu' diye tetkiklerin yapılmadıysan, iç hastalıkları uzmanına git.

* Hocam, kendimi bildim bileli kabızım. Erik de iyi gelir dediler. Komposto yapayım mı?
O kadar uğraşma. Tazesini bul ye. Bir kerede 10 adet kadar yiyebilirsin. Tabii miden müsaitse. Komposto yapacağım diye bir sürü şeker veya şekerli sıvı da bedene girecek. Gerek yok. Ayrıca erikte bol bol C vitamini var. Erikte ayrıca; göz ve cilt sağlığında büyük görevleri olan A vitamini, kanın akışkanlığında görevli K vitamini, osmotik basınç ve su dengesini sağlayan sodyum, potasyum minerali, stres karşıtı mineral olan magnezyum da yeterince bulunur. Kalsiyum ve demir de cabası. Bol lifli bir gıda olan erik kabızlığa da gayet iyi gelir. Bol bol hareket et. Birde düzenli olarak dışkılama egzersizi yap. Yani sabah akşam aynı saate 5 dakika tuvaletini yapar gibi, ıkınmadan, mümkünse alaturka tip tuvalette bekle. 2-3 ayda her gün aynı saatte dışkılamaya başlarsın. Gün içinde ertelemek zorunda kalmazsın.

* 61 yaşındayım. Son 6 aydır cinsel ilişkiye giremiyorum. Çünkü sertleşemiyorum. İlaç kullandım ancak fazla bir faydası olmadı. Mutluluk çubuğu taktırsam olur mu?
Tabi ki olabilir. Eğer ilaçlı tedaviye rağmen sıkıntılar bitmediyse, üroloji uzmanın önerirse, mutluluk çubuğu denilen 'penil protez' uygulanabilir. Sosyal güvenlik kurumlarının karşılaması için eşinin onayı gerekebilir. Bu konuyu eşinle netleştirip yola çık.

9 aydır adet düzensizliğim var. 2 hafta önce doktora gittim. "CA 125 yaptır" dedi. İnternete baktım kanser testiymiş. Kanserden mi şüphelendi? Korktum. Ne yapmalıyım?
İnternetten böyle şeylere bakma. Bilgi zehirlenmesi olursun. Sıkıntı yapma. Normal adet kanaması sırasında, gebelik, endometriyoz ve pelvisin iltihaplı hastalığı gibi rahatsızlıklarda da CA-125 kan düzeyleri yükselebilmektedir. CA-125 öncelikle yumurtalık kanseri tedavisinin takibinde kullanılmaktadır. Tedavi bittikten sonra kanserin nüks edip etmediğini belirlemek için de CA-125 testinden yararlanılmaktadır. Tamamen yumurtalık kanserine özel bir test olmadığından, yumurtalık kanseri taraması için bu test kullanılmamaktadır. Doktoruna güven, gerisini merak etme sen.