Kanseri reflü sanma

Mide kanserinde erken teşhisin hayat kurtardığını belirten uzmanlar, 'Hastalık reflü gibi rahatsızlıklarla karıştırılıyor. Dikkat!' dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Eylül 2013 Güncelleme 25 Eylül 2013, 00:00
Kanseri reflü sanma

İÇİNDEKİLER

Erken teşhis ile tedavi edilemezse sinsi bir şekilde ilerleyerek ölümcül olan mide kanseri konusunda uyarılarda bulunan Dr. Müçteba Gündüz, hastalığın gastrit ve reflü ile karıştırılarak ihmal edildiğine dikkat çekti.

40 YAŞA DİKKAT!
Yoğun iş temposunun, stres ve yeme bozukluğuna bağlı hastalıkları da tetiklediğini belirten Gündüz, "Ülser ve reflü bu hastalıkların başında gelmektedir. Asıl büyük tehlike ise mide kanseridir. Ülser ve reflü gibi belirtilerle kendini gösteren hastalık ihmale gelmez. Erken teşhis olmazsa tedavi de yapılamaz" dedi. 40 yaşını aşmış ve herhangi bir mide şikayeti olan herkesin mutlaka gastroskopi yaptırması gerektiğine işaret eden Gündüz, "Kilo kaybı, tekrarlayan kusma, yutma güçlüğü, kanama ve kansızlık gibi alarm verici belirtileri olan kişilere yaşları ne olursa olsun gastroskopi yapılmalıdır. Ayrıca ailesinde mide kanseri öyküsü olanların belli aralıklarla bu tetkiki tekrarlamalı. Beslenme de çok önemli. Sebze ve meyveden fakir diyet, kurutulmuş, tütsülenmiş ve tuzlanmış gıdalar, gıda bileşimindeki nitratlar, A ve C vitamini eksiklikleri mide kanseri için önemli risk faktörleridir."