Hafifleten lezzetler

Sosyal hayatımızı ve bedenimizi sıkıntıya sokan, üstelik moral bozukluğuna ve dikkat dağınıklığı neden olan kabızlık sorunundan kurtulmanız çok kolay. Yediklerinizle içtiklerinizle sıkıntınızı atın

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Eylül 2013 Güncelleme 06 Eylül 2013, 02:17
Hafifleten lezzetler

İÇİNDEKİLER

Bağırsak hareketlerinin normale göre azalması anlamına gelen kabızlık, çoğu insan için büyük bir dert. Peki, kabızlığı gidermek için ne yemeli? İşte, uzmanların önerilerinden derlediğimiz kabızlık giderici yiyecekler listesi...

KAYISI
Yemeklerden sonra sindirime yardımcı olması için yenmeli. 5 adet kuru kayısıyı sıcak suyun içinde biriki saat beklettikten sonra özellikle akşam yatmadan önce yerseniz, bir süre sonra, bağırsaklarınız düzene girecektir.

ERİK
Sindirim sistemini çalıştırıp hazmı kolaylaştıran erik, iyi bir idrar söktürücü ve kabızlık giderici. Erikleri akşamdan ıslatıp sabah aç karnına yemek, üzerine de suyunu içmek, kabızlık sorununa karşı oldukça etkili olacaktır.

ÜZÜM
Bir bardak kaynar suyun içine 10 gram kuru üzüm ilave edip 10 dakika kaynattıktan sonra içerseniz, kabızlık sorununun üstesinden gelebilirsiniz. Bu üzüm küründen her gün üç bardak içerseniz daha etkili olacaktır.

ELMA
İçeriğindeki suda çözülen ve çözülmeyen lifler bağırsak hareketlerini tetikliyor ve hızlandırıyor. Özellikle elmayı kabuklarını soymadan yemeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Zira lif, kabuğunda daha yoğun bulunuyor. Ayrıca elmayı yemeklerden önce yerseniz kabızlık sorununu gidermede daha etkili olur.

ISPANAK
Vücut için gerekli mineral ve vitaminlere sahip olan ıspanak, hazmı kolaylaştırıp kabızlığı önler. Özellikle çiğ olarak salatada tüketildiğinde iyi bir lif kaynağıdır. Yemeği de yapılabilen bu sağlıklı sebzeyi kaynatıp balla tadlandırarak içmek kabızlığa gidermekte etkilidir.

ZEYTİNYAĞI
Gastrit
ve ülsere karşı korumada etkin olan zeytinyağı, besinlerin bağırsaklar tarafından iyi emilmesini sağlayarak çalışmasını düzenler. Sabah kahvaltıdan önce alacağınız bir çorba kaşığı zeytinyağı, basit kronik kabızlığa iyi gelir. Suylada karıştırabilirsiniz.

PIRASA
Pirinçsiz olarak ve zeytinyağlı pişirilen pırasa, kabızlık sorununda ve bağırsak florasını düzene sokma konusunda oldukça etkili.

LAHANA
Sabah aç karnına, öğleyin ve gece yatmadan önce, birer bardak, 10 adet lahana yaprağını kaynatıp, hafif ılıdıktan sonra suyunu içerseniz de kabızlık sorununun önüne geçebilirsiniz.

BUNLARA DİKKAT!
Sabahları aç karnına bol su için.
Günde 2-3 litre sıvı gıda tüketin.
Azar azar ve sık sık yemek yiyin.
Yiyecekleri iyice çiğneyin ki bağırsakta da kolay çözünebilsinler.
Yemekten önce elma yiyin.
Öğle ve akşam yemeklerinde çorba içmeye çalışın.
Günde bir kaşık zeytinyağı için.
1 çay kaşığı tarçın tüketin.