Cilt kremi kiraz suyu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Mayıs 2013 Güncelleme 30 Mayıs 2013, 00:00
Cilt kremi kiraz suyu

İÇİNDEKİLER

Kirazın meyvesinin dışında çiçekleri, sapları ve yaprakları da kullanılır. Sapları kurutulduktan sonra kaynatılıp çay yapılırsa idrar söktürür ve vücuttaki zararlı maddeleri temizler. Kiraz çiçeği kaynatılıp suyu içilirse nezleye ve öksürüğe iyi gelir. Kiraz suyu derideki kırışıklıkları gidermekte etkilidir.

Egzamaya karşı lale
Lalenin yapraklarından ve saplarından çeşitli hastalıklar için istifade edilir. Yaprakları suda bekletilip süzüldükten sonra egzama ve diğer cilt lekelerini gidermek için kullanılabilir. Çiçeğinin suyu ise doğumu kolaylaştırır.

Bronşite çöven otu
Eczacılıkta çöven otunun öncelikle kökü kullanılır. Ayrıca, bitkinin kurutulmuş yaprakları da kaynatılarak kullanılmaktadır. Göğsü yumuşatıcı, balgam söktürücü, terletici ve ateş düşürücü etkileri ile özellikle bronşitte faydalıdır.

Ağrı kesici süpürge otu
Süpürge otunun taze çiçekli dalları suda kaynatılarak kullanılır. Lapa haline getirilip ağrıyan bölgeye konursa ağrıyı hafifletir. Çiçekleri kanama olan yere konur. Kasları güçlendirir. Alt ıslatma şikayetlerini gidermeye yardımcı olur.

Spazmlara kasnı otu
Kasnı otu uçucu yağ ve reçine içerir. Kasnının gövdesi çizilerek elde edilen sakızı kullanılır. Bu sakız iştahı açar ve hazmı kolaylaştırır. Ağrı kesici etkisi güçlüdür. En önemli özelliği de vücuttaki spazm şikayetlerini gidermesidir.

Kaslar için mercanköşk
Mercanköşkün çiçekli toprak üstü kısımlarının kurutulduktan sonra kaynamış suda demlenmesiyle hazırlanan çayı kullanılır. Antiseptik, uyarıcı, balgam söktürücü, terletici, tonik ve spazm çözücü etkilere sahiptir. Öksürüğe iyi gelir.

İdrar için gıvışkan
Gıvışkan otu saponinler, organik asitler, flavon ve glikozid içerir. Bitki bütün olarak kurutulduktan sonra sıcak suda demlenmek suretiyle çayı kullanılır. İdrar söktürür ve idrar yolu hastalıklarına iyi gelir.

Kapari ciğere iyi gelir
Kapari bitkisinin çiçekleri tohum açmadan önce toplanarak ilaç yapımında kullanılır. Ciğer ve dalak hastalıkları ile ülsere karşı faydalıdır. Ağrı kesicidır. Kanserli hücrelerin gelişimini önleyici etkilere sahiptir. Kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.

Romatizmalara boldo
Güney Amerika'da yetişen boldo, tanen, eterik yağ ve çeşitli alkaloitler içerir. Kramp çözücüdür. Gastrit ve romatizma ağrılarını azaltır. Mide ve bağırsak şikayetlerine karşı faydalıdır. Safrayı düzenler. Kurutulmuş yaprakları baharat ve çay olarak kullanılır.