Yaz şifaları

Bu besinler 2013 yazının en sağlıklı gıdaları. Çünkü kalp hastalığı ve kanserle savaşıyorlar. Üstelik kalori değerleri de çok düşük...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Mayıs 2013 Güncelleme 28 Mayıs 2013, 00:00
Yaz şifaları

İÇİNDEKİLER

ABD'li bilim adamları inceledi, ölçtü, biçti ve hesapladı. 2013 yazının en sağlıklı besinlerini belirledi. Hesaplama için besinlerin yüksek oranda vitamin, mineral ve posa içermesi, yüksek oranda fitonutrient ve Beta karoten gibi antioksidanlar içermesi, kalp hastalıkları başta olmak üzere koroner hastalık riskini azaltması ve düşük kalorili olması gibi kriterler konuldu. Sonuçlara göre bu besinleri tüketenlerin hasta olma ihtimalleri oldukça düşüyor.

YEŞiL ÇAY
Serbest radikaller açısından başka hiçbir besin yeşil çay kadar yoğun değil. Bu da yeşil çayı kanserle savaş, damar sertliği ve koroner hastalıklara karşı eşsiz bir gıda yapıyor. Aynı zamanda obezite ile de savaşıyor.

BROKOLi
Sülfürofan değerleri en yüksek sebze olan brokoli bu sayede kanserle savaşta diğer bütün gıdalardan daha güçlü. C ve K vitamini, zengin lif oranı sayesinde hem vücut direncini artırıyor hem de kemiklerin güçlü kalmasını sağlıyor. Ayrıca damar sağlığını da koruyor.

KiVi
İçerdiği yüksek polifenol sayesinde kalbi koruma görevinde diğer bütün besinlerden açık ara önde. Anti oksidanları sayesinde kanser oluşumunu engellediği gibi C vitamini açısından da en zengin meyvelerden biri.

TATLI PATATES
Patatesin rengi ne kadar koyu sarıysa o oranda fazla antioksidan beta karoten ve A vitamini içerir. Tatlı patates de bu özelliği ile cilt, göz ve bağışıklık sistemi için bulunmaz bir nimet. Üstelik kanserle de savaşıyor.

KURT ÜZÜMÜ
Yakın dönemde Türkiye'de üretilmeye başlayan bu besin tüm turunçgillerden daha çok C vitamini, havuçtan daha çok A vitamini ve kırmızı etten daha fazla demir içeriyor. Bu ise yan etkisi olmayan çok güçlü ilaç manasına geliyor.

YABAN MERSiNi
Gençleştirme ve yaşlılığı geciktirme konusunda en maharetli meyve. Antioksidan oranı o kadar yüksek ki kanserle savaştığı gibi hücreleri yenileyip daha genç kalmalarını da sağlıyor. Kalp krizi riskini yarı yarıya düşürüyor.