Kahvaltı altın öğün

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Mayıs 2013 Güncelleme 19 Mayıs 2013, 00:00
Kahvaltı altın öğün

İÇİNDEKİLER

* Annem sürekli sabah kahvaltı yap diyor. Geç kalkıp yapmadan gidiyorum. Dersler sıkıntılı gidiyor. İlgisi var mı? Kahvaltı bu kadar önemlimi?
Kahvaltı ALTIN ÖĞÜN'dür. Yaklaşık 6-8 saat uyku döneminde kan şekerimiz düşer. Bu süre içinde vücut besinlerin tümünü kullanır. Sabah kahvaltı yapılmazsa beynin kullanacağı enerjide azalma olur. Bu durumda yorgunluk baş ağrısı dikkat ve algılama azlığı gibi sıkıntılar yaşanır. Çocuklarda okul başarısı düşer. Sabah kahvaltılık olarak çorbalarda iyi besin kaynaklarıdır. Unutmadan her kahvaltı yapanda okulda takdir almıyor. Benzin koyup motoru da iyi çalıştırmak gerekir. Aklımız gideceğimiz yolda olmazsa motor çalışsa da istediğimiz yere varmayabiliriz. Hepsini iyi yapman dileğiyle...

* Kardeşimin karın ağrısı vardı. Adet görmüyordu. Gebelik testi yaptırdık. Gebe çıktı. Sonra karın ağrısı olunca doktora gittik. Dış Gebelik olmuş. Ameliyat ettiler. O zaman kimseye soramadım. Dış gebelik ne demek?
Gebelik genellikle rahim içinde gerçekleşir. Dış gebelikte yumurta yollarında, yumurtalıklarda ve hatta nadirende rahim ağzında gebelik yerleşimi olur. Yumurtalık yollarına yerleşen gebelik, yumurtalık yollarının gebeliğe uygun olmaması nedeniyle zarar görür. Karın içinde ciddi kanamalara neden olabilir. Annenin ve karın içindeki bebek adayının hayatının sonlanmasına neden olabilir.

* Şeker hastasıyım. İşyerim yurt dışında iş aldı. Beni uçakla sık sık yurt dışına göndereceklermiş. Nelere dikkat etmeliyim?
Gideceğin ülkedeki saate göre ayarlamayı yapmalısın. Öncelikle 3 ana öğün 3 ara öğün düzenli yemek listesini uygula. İnsülin de olsa ilaç da olsa yemek, uyku, hareket, düzenli su içme alışkanlık ve uygulamaların değişmeyecek. Uçak bileti alırken hastalığını firmaya bildir. İlaç ve hastalığını anlatan bir özet hazırla. İnsülin, enjektör ve insülin kalemini veya ilaçlarını; donma, ezilme ve ulaşamama riskine karşı bagaja vermeyip yanında taşı. Yemekten önce kan şekerini ölç. Seyahat sırasında ayak bakımına dikkat et.

* Bayanlara da prezervatif takılıyormuş. Eşim benim bayan prezervatifi kullanmamı önerdi. Adetimi etkiler mi?
Hayır etkilemez. Her cinsel ilişkide kondom tekrar takılır. Yalnız son kullanım tarihine dikkat et. Tarihi geçmiş kondomların koruyucu etkileri güvenilir değildir. Beraberinde kayganlaştırıcılar kullanabilirsiniz. Kondom su bazlı kayganlaştırıcılarla kullanılabilir. Ama kayganlık sağlamak için vazelin, bebek yağı veya yağlı kremlerle kullanma. Bunlar koruyuculuğu bozar. En önemli Uyarı: Kondomun paketini dişinle açma, kesici bir alet, makas v.b. kullanılma. Kondomu yırtarsın. Sonra koruyuculuğu kalmaz. Tırnaklar bile zarar verebilir. Dikkatli kullanarak kondoma bir zarar verilmemesine dikkat edin.

* Hep öksürüyordum. Geçen hafta endoskopi yaptılar. Mide fıtığım varmış. 'Yediklerine dikkat et' dediler. Bir şey vermediler. Mide fıtığı ne demek? Yemekle ilgili ne yapabilirim?
Yemek borusunun karnımızın içine indiği boşluktan midenin yukarı çıkmasına mide fıtığı denir. Dışardan gözle görülmez. Alışkanlıkların hastalığın şiddetini arttırır. Düzeltmezsen ameliyatlık hale gelebilirsin. Öğün sayısını arttır. Az az, sık sık yemek ye. Yemekten sonra yatılma. Belden yukarı yükselecek şekilde yatağını düzenle. Gazlı ve asitli içeceklerden sakın. Aşırı sıcak, soğuk, baharatlı, yağlı besinler tüketme, Zayıfla, Karnını sıkan çamaşır ve kemer kullanma.